Атлетико (Мадрид) приема Байерн в полуфинален мач от Шампионската лига. Освен новините за контузени футболисти и очакванията за крайния изход от сблъсъка между „дюшекчиите“ и баварците, има една тема, която е обзела всички футболни фенове. Става дума за историята на сблъсъците между двата тима. Тя обхваща само два, но пък исторически мачове. Става дума за финала на КЕШ през 1974 г. Това е единственият двубой за трофея от турнира, който се решава след преиграване.

Очакванията в Германия за финала на 15 май 1974 година са големи. Въпреки че КЕШ по това време е турнир с 19-годишна история, нито един немски тим не го е печелил. Най-близо до ценния приз е бил само Айнтрахт (Франкфурт), който през 1960 година губи катастрофално с 3:7 от Реал (Мадрид) на финала в Глазгоу.

Настроенията в Германия са, че Байерн ще спечели купата с лекота. Все пак в уикенда преди финала баварците са спечелили трета поредна титла в Бундеслигата, а в състава им има шестима играчи, които две години по-рано са станали европейски шампиони – Сеп Майер, Франц Бекенауер, Георг Шварценбек, Паул Брайтнер, Ули Хьонес и Герд Мюлер.

В същото време Атлетико (Мадрид) тъкмо е завършил втори в Испания, на осем точки зад шампиона Барселона. Това, което в Германия подценяват, е че „дюшекчиите“ три пъти печелят титлата в Примера дивисион в предишните девет години и имат изключително опитен състав. Повод за оптимизъм сред немските фенове е и фактът, че за финала в Брюксел Атлетико ще бъде без нападателя Рубен Аяла, защитника Рубен Диас и опитния Кике, които са наказани заради червените си картони от полуфинала срещу Селтик.

Лидерът и звезда на Байерн Франц Бекенбауер опитва да укроти високите очаквания за лесен успех на германския шампион: „За мен е мистерия защо толкова много хора в страната очакват да спечелим КЕШ с лекота. Искам да предупредя, че ако Атлетико успее да ни поведе в резултата, за нас ще бъде изключително трудно да наваксаме това изоставане. Испанците са способни да разрушат играта на съперника, използвайки всички позволени и непозволени средства.“

Предупрежденията на Кайзера явно са били изключително точни. Още повече, че играта на Байерн на стадион „Хейзел“ в Брюксел не върви. Единствените в състава на Удо Латек, които се представят на ниво, са Бекенбауер и вратарят Сеп Майер. Шварценбек е изключително затруднен в опазването на Хосе Гарате, докато Герд Мюлер е тормозен от болки в колената и глезените, които започват още на последната тренировка в Мюнхен преди мача срещу „дюшекчиите“.

Финалът в Брюксел върви без отбелязани голове и отива в продължения. В 114-ата минута Луис Арагонес открива резултата с прецизно изпълнение на пряк свободен удар. 25 000 фенове на Атлетико изпадат в екстаз и развяват своите знамена. 15 000 омърлушени германци вече изглеждат примирени със загубата. Тогава се случва неочакваното. Идва моментът, който в годините след това ще бъде определян като основата за превръщането на Байерн в истински световен гранд. В последната минута на продълженията топката се оказва в краката на централния защитник Шварценбек, който с удар от 30 метра уцелва точно долния десен ъгъл на вратата на Мигел Рейна (бащата на Хосе Рейна). Когато секунди по-късно белгийският съдия Витал Лоро свири край на мача, мнозина от играчите на Атлетико започват да плачат заради изпуснатия шанс.

По това време все още не е прието правилото за изпълнение на дузпи и носителят на КЕШ ще трябва да се определи след преиграване, което се провежда точно два дни по-късно. Играчите на „дюшекчиите“, които са по-възрастни от своите съперници, не успяват да се възстановят. Баварците от своя страна са във вихъра си. Особено Ули Хьонес, който в първия мач е обезличен от Абелардо Родригес. В преиграването германецът надбягва играча на Атлетико, който е 12 години по-възрастен, и открива резултата в 28-ата минута. Герд Мюлер удвоява в 56-ата минута с почти невъзможен удар от малък ъгъл. В 69-ата вкарва втория си гол, прехвърляйки вратаря. Ули Хьонес слага точка на мача осем минути преди края, разписвайки се след солова акция.

„Първият мач е вероятно най-лошият спомен от кариерата ми. Ситуацията с изравнителния гол беше нереална. Никой не очакваше Шварценбек толкова напред в нашата половина. Трябваше да го атакуваме, но бяхме изненадани от появата му. Той просто стреля и топката влезе във вратата. За преиграването не искам да говоря. Байерн доминираше тотално в него, тъй като имаше по-млади играчи, които се възстановиха психически и физически по-бързо“, спомня си тогавашният играч на Атлетико (Мадрид) Хавиер Ирурета.

Така Байерн печели първия си КЕШ и поставя началото на бъдещата суперсила, в която клубът се превърна в десетилетията след това. И всичко благодарение на един удар на защитника Шварценбек от 30 метра в последната минута на продължението.

Феновете на Атлетико пък приемат този гол като проклятие, което продължава да тегне над клуба, въпреки че през 2012 г. Диего Симеоне изведе „дюшекчиите“ до трофея в Лига Европа. Преди две години обаче те пак бяха попарени в последната минута във финала на Шампионската лига срещу Реал. А после в продълженията загубиха с 1:4. Сега привържениците на „червено-белите“ мечтаят при третия опит техният любим тим най-сетне да триумфира в най-силния европейски клубен турнир.
Румен ПАЙТАШЕВ, БЛИЦ СПОРТ

15 май 1974 г., финал за КЕШ
Байерн – Атлетико (Мадрид) 1:1 след прод.
0:1 Луис Арагонес (114), 1:1 Георг Шварценбек (120)

байерн_1.jpgБайерн: Сеп Майер, Джони Хансен, Паул Брайтнер, Ханс-Георг Шварценбек, Франц Бекенбауер, Франц Рот, Кони Торстенсон (75-Бернд Дюрнбергер), Райнер Цобел, Герд Мюлер, Ули Хьонес, Юп Капелман
Треньор: Удо Латек

atletico.jpgАтлетико (Мадрид): Мигел Рейне, Франсиско Делгадо Мело, Хосе Луис Капон, Абелардо Родригес, Рамон Ередиа, Еусебио Бехарано, Хосе Уфарте (60-Ералдо Бесера), Луис Арагонес, Хосе Еулохио Гарате, Хавиер Ирурета, Игнасио Салседо (85-Алберто Фернандес)
Треньор: Хуан Карлос Лоренсо

Брюксел, „Хейзел“ - 48 772 зрители
Съдия: Витал Лоро (Белгия)
Жълт картон: Хавиер Ирурета (Атлетико Мадрид)

 

 


17 май 1974 г., финал за КЕШ, преиграване
Атлетико (Мадрид) – Байерн 0:4
0:1 Ули Хьонес (28), 0:2 Герд Мюлер (56), 0:3 Герд Мюлер (69), 0:4 Ули Хьонес (82)

atletico.jpg Атлетико (Мадрид): Мигел Рейна, Франсиско Делгадо Мело, Хосе Луис Капон, Абелардо Родригес (59-Доминго Бенегас), Рамон Ередиа, Еусебио Бехарано, Игнасио Салседо, Луис Арагонес, Хосе Еулохио Гарате, Алберто Фернандес (65-Хосе Уфарте)
Треньор: Хуан Карлос Лоренсо

байерн_1.jpg Байерн: Сеп Майер, Джони Хансен, Паул Брайтнер, Ханс-Георг Шварценбек, Франц Бекенбауер, Франц Рот, Кони Торстенсон, Райнер Цобел, Герд Мюлер, Ули Хьонес, Юп Капелман
Треньор: Удо Латек

Брюксел, „Хейзел“ - 23 283 зрители
Съдия: Алфред Делкур (Белгия)
Жълти картони: Еусебио Бехарадо, Доминго Бенегас (Атлетико Мадрид); Герд Мюлер (Байерн)