Във връзка със 75-годишнината от рождението на Гунди ви предлагаме някои малко известни факти от неговото минало.

* Една от мечтите на Гунди била... да бъде учител. "Рано е да се каже какви са плановете ми за бъдещето. Мечтая да стана преподавател по физкултура", споделя той, когато е третокурсник във ВИФ "Георги Димитров": 

* Попитан какво е футболът за него, Аспарухов отговаря: "Незаменимо удоволствие, вълнение, което никога не ме напуска. Не знам какво точно преживява един артист, преди да се появи пред публиката. Лично аз съм неспокоен, събуждам се по няколко пъти през нощта преди мача, ръцете ми са влажни. Това състояние не ме напуска и след края на играта. Все се питам: "Дали създадох удоволствие на зрителите?".

* Баба му Иванка му шиела парцалени топки, натъпкани с кълчища, за да играе футбол като дете. Невръстният Георги също така събирал вестници, който сгъвал на топка и ритал.

* Никога не е обичал да се говори за него като за някой толкова велик. "Беше невероятно скромен и добър човек, никога не хвърчеше, не се самозабравяше. Беше си земен докрай!", споделя сестра му Лидия. 

* Гунди е сред трите звезди, заснети в първия български телевизионен рекламен клип. До футболната легенда застават още примата на българската естрада Лили Иванова и неповторимият актьор Георги Парцалев. "Само "Тексим" ни разхлажда, само "Тексим" против жажда...". Така пее като съвсем млада Лили Иванова, а край нея Гунди и Парцалев пият оранжада. Рекламата е заснета в средата на 60-те години и е за разхладителната напитка "Тексим".

* Георги Аспарухов страшно много е обичал народните танци. Веднъж придружава съотборника си Сашо Костов на изпит във ВИФ. На Костов се пада Касапско хоро, което той не знае. Гунди започва да го играе, а Сашо го копира, играейки след него. "Беше научил 24 хора, знаеше ги перфектно", споделя ветеранът Костов за бившия си съотборник и приятел.

* Директорът на училището в Слатински редут, където Георги Аспарухов е учил, е боядисал след време един чин в синьо в чест на Гунди. И не са позволявали на никой да сяда на него. 

* Синът му Андрей е женен за дъщерята на отишлия си наскоро от този свят Павел Панов - Изабела.

* След трагедията на 30 юни 1971 година Андрей взима брачната халка на баща си, която пази и до днес. 

* Георги Аспарухов има сестра - Лидия Карова, омъжена за бившия волейболист Димитър Каров.

* Имал любовна афера с Лили Ванкова. Тази клюка се разнася навремето из София. Случаят обаче не се разчува, защото Аспарухов е вече семеен. Из столицата се разнася, че Гунди имал връзка с телевизионната говорителка Лили Ванкова. След смъртта на голмайстора, тя е предупредена от партията да не говори никога за него. 

* Набили го заради жена! 
В един кратък период Гунди се вманиачава по тънката част. Неговият съученик Борислав Хаджийски си спомня пред вестник "ШОУ": "С Георги бяхме съученици от първи до десети клас. После той прекъсна. Не го изключиха, не повтаря, а просто напусна, защото не можеше да смогва от мачове и тренировки. Тогава Гунди се записа в 23-та вечерна гимназия на канала. Започна да играе и при мъжете на Левски. В един кратък период се увлече по леките жени. Взе да нарушава режима и формата му спадна. Треньорите го предупредиха два-три пъти, но той продължи. Шефовете на клуба предприеха нещо нестандартно. Дойдоха в махалата и намекнаха да го натупаме, за да се опомни. Причакахме го след училище. Гунди излезе с дашно момиче. Отнесе шамари и ритници. Биха го в едни храсти. Аспарухов не оказа съпротива, но не вика за помощ. Падна и се сви, за да си предпази главата и корема. Аз не участвах в побоя. Бях отцепление. Пазех някой минувач да не види резила. Като централен нападател на Левски Гунди вече бе много популярен. Оттогава той се стресна и му държа влага докрай. Не се наложи да го бият пак."


Малкият Гунди се разхожда със сестра си Лидия и родителите си Аспарух и Мария край храм-паметника "СвeтиАлександър Невски".