Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Няма шега, а си е пълна истина. Български футболист, и то повече от известен, е попадал в полезрението на Дейвид Мойс – новия мениджър на Манчестър Юнайтед.
 
Случаят е повече от интересен и БЛИЦ ще го разкаже на своите читатели. По-старите от тях вероятно си спомнят, но по-младите може би не знаят....
 
През 2000 година един от най-добрите футболисти у нас е Светослав Тодоров. Младокът вече е два пъти шампион с Литекс, кариерата му върви повече от отлично. И логично Светльо влиза в полезрението на няколко западноевропейски клуба. Един от тях е английският Престън, чийто мениджър тогава е Дейвид Мойс.
 
Шотландецът първо гледа записи с мачове на Тодоров и остава впечатлен. Той обаче иска да види българина на живо. И в края на декември, малко преди Коледа, Светослав и мениджърът Емил Данчев, който движи трансфера, тръгват за Англия. Светльо участва в една контрола и вкарва два гола за тима, който през лятото на 2000 година преминава от Лига 1 в Чемпиъншип. Мойс е изумен. Но иска да наблюдава момчето в още един мач.
 
В първите дни на 2001 година Тодоров и Данчев потеглят за втори път към Албиона. Светослав играе в още два приятелски мача. И отново не спира да бележи. Дейвид Мойс ахва и иска задължително момчето от България. Босът на Литекс Гриша Ганчев обаче поставя цена, която не е по силите на Престън. Мойс е съкрушен, тъй като Светослав е хванал окото му.
 
Шотландецът провежда дълъг разговор с Емил Данчев, опитвайки се да свали цената, като предлага и вариант да вземе Светльо под наем. Импресариото предава думите на мениджъра лично на Гриша Ганчев.
Гришата е непреклонен.
 
На другия ден обаче на хоризонта се появява старата лисица Хари Реднап, който по същото време води Уест Хям. Реднап е бил изпратил съгледвачи, които да наблюдават Светослав Тодоров във всичките му контроли с фланелката на Престън. И без да се колебае отсича, че е готов да започне директни преговори за трансфер.
 
Останалото е известно. Тоди се озова на “Ъптън Парк”, а впоследствие направи страхотна кариера в Портсмут.
 
Дейвид Мойс пък остана начело на Престън до 2002 година, когато пое Евертън. И на “Гудисън Парк” шотландецът не можеше да разполага с много пари. Но въпреки това Мойс запретна ръкави и с ограничен бюджет превърна “карамелите” в отличен отбор. И макар че през два-три сезона големите акули прилапваха най-добрите му футболисти, той успя да съхрани доброто ниво на Евертън. Е, сега Мойс, считан за един от най-добрите треньори на Острова, няма да има финансова рамка. Защото в Манчестър Юнайтед кесията е широко развързана. Бъдете сигурни, сър Алекс не пасе трева и със сигурност е избрал най-подходящия си заместник. Двамата ги свързва не само Шотландия, а и това, че разбират прекрасно футболния занаят.