“Левски” има огромно предимство пред ЦСКА в мачовете между двата отбора през декември. “Сините” са побеждавали цели 8 пъти, губили са 3 пъти, а 2 пъти двубоят е завършвал наравно.
 
Тимът от “Герена” прави уникална серия – печели първите 5 срещи в последния месец на годината.
 
За ЦСКА остава утешението, че е спечелил последните два двубоя. Интересното е, че и в двата случая участие има Стойчо Младенов. Първо като футболист той вкарва два гола за 3:1 на “Герена” в мач от първенство на 22 декември 1985 година. После и като треньор – на 2 декември 2007 година ЦСКА печели с 1:0 с гол на Фелипе Машадо отново в среща от “А” група.
 
Мачовете през декември
11.12.1948 г.. “А” група
Левски – ЦСКА        1:0

1:0 Л. Хранов (40)
Фактите:
Единственият гол пада след топовен шут на Хранов. Ударът е толкова силен, че вратарят Геренски не успява да улови топката и тя спира в мрежата. През второто полувреме ЦСКА организира масиран натиск, но вездесъщата “синя” отбрана се справя с тежката задача.
Пикантното:
Това, може би, е мачът, игран при най-ниската температура в историята на дербито. По време на двубоя термометрите показват минус 11 градуса!  Поради тази причина на стадион “Юнак” идват само 15 000 зрители.
 
8.12.1949 г., Квалификация за нова “А” група
"Левски" – ЦСКА        2:0

1:0 Др. Георгиев (4), 2:0 А. Димитров (39)
Фактите:
“Сините” повеждат в самото начало, а в 6 минути преди края на полувремето правят преднината си по-комфортна. Между двата гола техният вратар Спас Андреев удря лошо крака си. По време на паузата лекарите установяват, че става въпрос за изкълчване. Андреев обаче е луда глава и решава да продължи да играе. В 75-ата минута е отсъдена дузпа за ЦСКА. Зад топката застава легендарният Стефан Божков. Докато той си нагласява кълбото, Спас Андреев застава на голлинията като щъркел на един крак. Всички очакват, че това ще е гол, но стражът спасява удара на великия футболист!
Пикантното:
Мачът е от квалификационния турнир за попълване на местата в новата “А” група. С победата си “Левски” се утвърждава на първото място, а ЦСКА остава шести – извън петорката, което на практика означава изпадане от “А” група. Първите пет отбора заедно с други пет трябва да сформират новата “А” група, която да играе по системата пролет-есен през 1950 година – което е по съветския образец. Но малко преди началото на първенството чрез административно решение на футболната федерация вместо вече класиралия се отбор на ДНА (Пловдив) в “А” група е включен... ЦСКА под името ОНВ (Отбор на народната войска).
 
3.12.1950 г., КСА финал
"Левски" – ЦСКА        1:0 сл. прод. (0:0)

1:0 Б. Футеков (97-авт)
Фактите:
Това е трети финал за Купата на Съветската армия. След като не пада гол в редовното време, идват продълженията. В 97-ата минута Томов изпълнява два поредни корнера за “Левски”. При втория Георгиев стреля с глава, вратарят Геренски извиква “Аз!”, Футеков се навежда, но избитата от стража топка се отбива в тялото му и влиза в мрежата.
Пикантното:
На другия ден вестник “Труд” излиза с уникалното заглавие: “ДСО Динамо (б.р. – Левски) на пощенските, продоволствените, тютюневите и текстилните работници спечели Купата на братската съветска армия”.
Друг любопитен момент е, че мачът за малко да бъде прекратен заради изключително гъста мъгла. Но след кратко съвещание съдиите и двата тима решават двубоят да продължи.
 
24.12.1950 г., Финал на турнир в чест на рождения ден на Сталин
"Левски" – ЦСКА        1:0
1:0 Л. Хранов (23)
Фактите:
Хранов получава топката пред границата на наказателното поле. Стреля, но Геренски отбива. Кълбото обаче отново попада у него и той с втория си изстрел не оставя никакъв шанс на “червените”.
Пикантното:
В чест на 71-ия рожден ден на другаря Сталин е организират турнир в негова чест. В състезанието участват седем столични отбора – "Левски", ЦСКА, Славия, Академик, Червено знаме, Завод 12 и Торпедо. До финала достигат “сините” и “армейците”. На победителите е връчено червено знаме с лика на Сталин. Някои от тях не искат да го държат заради цвета му. След острата забележка, направена им от другарите от БКП, те обаче няма накъде да мърдат и взимат знамето в ръцете си.
 
27.12.1962 г., “А” група
Левски – ЦСКА        3:2

2:0 Хр. Илиев (4, 25), 2:1 Ив. Колев (57), 2:2 Д. Якимов (62), 3:2 Ст. Абаджиев (87)
Фактите:
В самото начало Димитър Якимов излиза очи в очи с младия вратар на “Левски” Бисер Михайлов (баща на Борислав Михайлов), но не успява да го преодолее. “Сините” веднага организират контраатака, при която Христо Илиев-Патрата открива резултата. По-късно той прави 2:0. След почивката ЦСКА отвръща на удара само за 5 минути чрез Иван Колев и Димитър Якимов. И когато всички си мислят, че срещата напълно заслужено ще приключи наравно, пада третият гол в “червената” врата. Димитър Костадинов-Мики пробива отляво, центрира и Теко Абаджиев вкарва за 3:2.
Пикантното:
* Преди мача ЦСКА е на петото място, а “Левски” е чак на единадесетото!
* Това е единственият случай, в който двата тима играят един срещу друг толкова късно през годината – само четири дни преди началото на 1963-а.
* След третия гол на "Левски" избухва страшен скандал на терена. “Червените” претендират, че попадението е от очевадна засада. Всички те, водени от иначе спокойния и уравновесен вратар Георги Найденов, заобикалят съдията Джонев. Започват да го блъскат, та даже и ритат. Той не гони никого, но и не променя решението си – голът е зачетен.
 
20.12.1970 г., “А” група
"Левски" – ЦСКА 2:2

0:1 П. Жеков (27), 1:1 В. Митков (28), 2:1 Цв. Веселинов (35), 2:2 Д. Якимов (75)
Фактите:
В 19-ата минута Жеков прави непростим пропуск – от три метра не успява да отбележи. По-късно обаче гениалният стрелец се реабилитира с мощна тупалка от 30 метра в левия долен ъгъл. Васил Митков-Шопа изравнява, а след 7 минути Меци Веселинов прави обрат. 15 минути преди края Якимов изравнява, след което ЦСКА изпуска нови две чудесни възможности за победно попадение.
Пикантното: Звездата на ЦСКА Георги Денев е с температура. Лекарите категорично му забраняват да играе, но за Жоро няма спирачки. Кучето е на терена и въпреки че не се разписва, е един от най-добрите.
 
18.12.1971 г., “А” група
ЦСКА – "Левски" 0:1

0:1 Ст. Павлов (64)
Фактите:
Доста слаб и посредствен двубой. За целия мач ЦСКА отправя два удара към вратата, а “Левски” – три. Стефан Павлов-Фифи Перото носи “синята” победа, след като хитро се отскубва от защитата и останал сам срещу Филипов, забива топката във вратата.
Пикантното:
След края на мача Фифи Перото и Цецо Атанасов се скарват близо до тунела. Налага се няколко милиционера да ги разтървават.
 
4.12.1975 г., “А” група
ЦСКА – "Левски" 1:4

0:1 Й. Йорданов (5), 0:2 П. Панов (30), 1:2 Д. Марашлиев (67), 1:3 Кр. Борисов (70), 1:4 В. Войнов (72)
Фактите:
Смазващо превъзходство за “Левски”. На полувремето ЦСКА се отървава само с два гола във вратата си. В 67-ата минута Димитър Марашлиев връща едно попадение, но после в рамките на 120 секунди “сините” нанасят нов двоен удар. За “армейците” като утешение остава фамозния гол на Марашлиев, който се разписва почти от аутлинията с невероятно красив лоб.
Пикантното:
Над стотина войници имат бойната задача да изчистят заснежения терен. Трудоваците са като мравки – не спират да ринат, въпреки че снегът вали обилно през нощта преди мача и два часа преди неговото начало. Задачата обаче е изпълнена. Теренът е лъснат идеално!
 
3.12.1978 г., “А” група
ЦСКА – "Левски" 2:1

1:0 Сп. Джевизов (3), 2:0 Цв. Йончев (36), 2:1 Р. Гочев (87-д)
Фактите:
ЦСКА е по-добрият тим. Особено през първото полувреме, когато Джевизов и Йончев наказват вратаря Томас Лафчис. През втората част “сините” получават две дузпи. Първата е бита от Войнов, но спасена майсторски от Велинов. При втората зад топката застава Руси Гочев, който вкарва почетното попадение за своя отбор.
Пикантното:
След този мач се ражда култовият рефрен на Сектор Г: “Още в 3-ата минута Спас Джевизов го набута и получи се картина, неприятна за мнозина...”
 
15.12.1982 г., “А” група
"Левски" – ЦСКА 0:0
Фактите:
Може би най-слабият и най-безинтересният мач между двата гранда през декември. Пълна скука. С пропуски се “отчитат” Михаил Вълчев за “Левски” и Ружди Керимов за ЦСКА.
Пикантното:
Наско Сираков записва дебют във вечното дерби със синята фланелка. “Цяла нощ не мигнах, след като разбрах, че ще бъда титуляр. Краката ми бяха подкосени, а да всичко отгоре беше и доста студено. След мача се чудех да се радвам ли за дебюта или да съжалявам, че не сме спечелили”.
 
10.12.1983 г., “А” група
"Левски" – ЦСКА 2:0

1:0 Кр. Чавдаров (52), 2:0 Б. Искренов (72)
Фактите:
През първото полувреме двубоят е равностоен, но след почивката “Левски” живва. Бившият играч на ЦСКА Красимир Чавдаров вкарва първото попадение за “сините”, а Гиби Искренов с красив удар удвоява. Веднъж и гредата спасява ЦСКА.
Пикантното:
На трибуните на стадион “Васил Левски” присъстват... двама емисари на гръцки и кипърски клубове, за да набелязват футболисти. По това време вече са позволени трансферите зад граница. Те си харесват Божидар Искренов и доволно потриват ръце, готови да платят всичко, което им бъде поискано. Същата вечер обаче съгледвачите се ококорват, когато разбират, че Гиби няма... навършени 28 години. “Съжаляваме, но трябваше да си изберете някой от по-старите играчи. Имаме закон, който гласи, че футболист под 28 години не може да бъде продаван в чужбина”, отсичат футболните ни босове.
 
22.12.1985 г., “А” група
"Левски" – ЦСКА 1:3

0:1 Л. Пенев (6), 0:2 Ст. Младенов (11), 1:1 Р. Гочев (32), 1:3 Ст. Младенов (41-д)
Фактите:
Пълният дебютант в дербито Любо Пенев попарва “Левски” насред “Герена” още в 6-ата минута. После Стойчо Младенов прави 0:2, а Гочев връща един гол. В края на полувремето Любо е съборен в наказателното поле – дузпа, която Стойчо Младенов превръща в гол и вкарва второто си попадение в мача. Двубоят се играе толкова късно, тъй като три кръга от пролетния дял са изтеглени преди Нова година заради участието на националите на Мондиала в Мексико.
Пикантното: Божидар Искренов пропуска мача заради катастрофа. Гиби го гони махмурлука след як пиянски завой три дни преди дербито. Въпреки че още го държи алкохолът, той се качва на ладата си и дава пълна газ на “Цариградско шосе”. Блъска се в москвич, управляван от жена, и става мазало...
 
2.12.2007 г., “А” група
"Левски" – ЦСКА 0:1

0:1 Ф. Машадо (14)
Фактите:
В 14-ата минута бразилецът Фелипе Машадо вкарва с глава единствения гол в срещата.
Пикантното:
По време на мача Тасевски контузва Йордан Тодоров, който му отвръща. Настава меле на пистата, в което се включва Боримиров. Халфът на “сините” посяга и удря помощник-треньора на ЦСКА Анатоли Нанков. Съдията Антон Генов обаче не посмява да изгони футболиста. Той отстранява от пейката Нанков и Емил Велев, който е помощник-треньор на Станимир Стоилов.