На днешната дата, 18 септември, 2014 г. „Левски” има повод за празник – навършват се 93 години от изиграването на първия ни шампионатен мач. Клубът отбелязва това историческо събитие без излишна помпозност в момент на усилена работа, когато всички сили са съсредоточени в подобряване на представянето на отбора, пише на официалния сайт на "сините".

"Искаме нашите привърженици да знаят, че днес всички в „Левски” са наясно с привилегията да защитават цветовете на клуб, чийто традиции и ценности водят корените си от времето на истински спортен ентусиазъм, младежки порив към юначество и всеотдайно родолюбие. Както ние чувстваме гордост, нека и всеки левскар в България и по света, се чувства горд от факта, че името „Левски” е гърмяло победоносно по улиците и площадите на Стара София още преди 93 години, а днес остава последен страж на духа на някогашните спортни организации, неслучайно наречени от юношите, които са ги основали – „юнашки”. Ето кратко описание на събитията от онзи паметен ден, пресъздадени за всички сини сърца с любезното съдействие на приятелите ни от „Спортна библиотека”:

На 31 юли 1921 г. десет софийски футболни клуба най-накрая се споразумяват за създаването но Софийска спорта лига (ССЛ). Началото на спортния празник е на 28 август 1921 г., а от 8 септември започват официалните срещи за първенството на ССЛ. ”Левски” и Атлетик клуб дебютират на 18 септември 1921 г. в пети мач от състезателната програма на Лигата. Двубоят започва точно в 17 часа пред около 1000 зрители. В началото и двата отбора са сковани от обхваналото ги напрежение, но постепенно в средата на терена топката се владее главно от футболистите на „Левски”. Атлетик клуб се защитава успешно, но контузия получава левия бек Нинов след неволен удар в главата и до края на мача не играе с пълни сили. В един момент когато Атлетик клуб атакува топката им  е отнета и след прецизен пас към един от нападателите на „светло” сините той се откъсва и вкарва гол. Преди края на първото полувреме футболист на Атлетик клуб с бомбен шут вкарва топката в мрежата, но реферът не зачита гола.

Първото полувреме завършва с гол аванс за „Левски”. Веднага след подновяването на играта резултатът е изравнен. До края на мача левскарите поемат инициативата, но жълто-черните се отбраняват успешн , като над всички е Вл. Зембджуски. Пpи една от редките контраатаки Дацев отблизо не успява да вкара топката във врата на Петър Иванов – Вертер. Към края на мача „Левски” отбелязва втори гол след който срещата се ожесточава, а грубата игра трудно е овладяна от съдията. В самия край на мача Цв. Генев преминава последователно един от халф-бековете и двата бека на "Тигрите" (това е прозвището, което дейците на Атлетик клуб избират за отбора си) и отбелязва трети гол. Така при резултат 3:1 завършва първата официална среща на „Левски”.

Срещата е отразена във водещото спортно издание – в. „Спортен лист”. В следващия си брой (бр. 15 от 1 ноември 1921г.) редакторите на вестника излизат с позиция, че са несъгласни с читателските критики, че са допуснали тенденциозност при пресъздаването на срещата в полза на Атлетик клуб, но признават , че са могли да опишат по-подробно головите атаки на „Левски”, пише в levski.bg.

Сайтът на "Левски" отбелязва, че статията е осъществена, благодарение на любезното съдействие на "Спортна библиотека".

http://levski.bg/uploads/news/2014_38/p1/00174231.jpg