Всяко лято феновете на футбола очакват с нетърпение представянето на новите екипи на своите любими отбори. След това клубовете в развитите държави отчитат сериозни приходи от продажбата на въпросните фланелки.

През годините редица екипи се сдобиват с култов статут за привържениците на даден отбор и се считат за вечна класика. Има безброй примери за това. От друга страна съществуват случаи, в които даден отбор играе с толкова неочаквани цветове в единични мачове, че е трудно са се намери обяснение за решението.

Един от тях, но и добре разяснен, се случва през есента на 1983 г., когато Байерн гостува на Кайзерслаутерн в мач от 15 кръг на Бундеслигата. По това време баварците се борят за първото място с Щутгарт и изостават само по голова разлика на швабите (двата тима имат по 21 точки). „Червените дяволи“ от своя страна са 14-и с 11 пункта.

200 лв Начален Бонус Спорт от efbet!

Проблемът е, че Кайзерслаутерн към този момент е най-неудобният съперник за Байерн в Германия. Първата визита на баварците на стадиона, разположен на хълма Беценберг, за първенство е през 1933 година. Тимът от Мюнхен печели с 4:1. През 1947 г. „червените дяволи“ взимат първата си домакинска победа над Байерн. Третата среща в Кайзерслаутерн се играе чак през 1966 г. и баварците отново печелят. В следващите си 22 домакинства срещу мюнхенци Кайзерслаутерн бие цели 15 пъти, 5 срещи завършват наравно и само два пъти Байерн записва успех. В тази статистика влиза и знаменитият обрат от 20 октомври 1973 г., при който мюнхенци водят с 4:1 като гост в 57-ата минута, но в крайна сметка са съсипани със 7:4.

Още повече, че в периода 1975-1982 г., когато баварците имат 10 гостувания на „червените дяволи“, балансът им е отчайващ: осем загуби и две равенства. Това става повод халфът Паул Брайтнер да възкликне: „Най-добре е да им пратим точките по пощата и въобще да не пътуваме до там“.

Така за двубоя на 26 ноември 1983 г. на генералния мениджър на Байерн по това време Ули Хьонес му идва щура идея: „Щом като Бразилия се борим за върха на класирането, трябва да играем в цветовете на „селесао“. Така на „Беценбергщадион“ (две години по-късно съоръжението ще получи името „Фриц-Валтер-Щадион“), баварците излизат в жълти фланелки със зелени орнаменти и светлосини гащета. Точно като Бразилия. Големият шок обаче е необяснимото решение на домакините да не играят в обичайния си червен цвят и излизат в изцяло зелени екипи.

В 49-ата минута белгийският вратар на Байерн Жан-Мари Пфаф спасява дузпа, изпълнена от Андреас Бреме. Само 11 минути по-късно Клаус Аугенталер (легнал на снимката вдясно) бележи от изключително спорен фаул и след рикошет единствения гол в мача - Байерн печели с 1:0, слагайки край на негативната серия. Баварците побеждават и в следващите си три гостувания в Кайзеслаутерн, всичките постигнати със светлосини шорти. След това „червените дяволи“ успяват да си върнат предимството в домакинските срещи с тима от Мюнхен.

Само един кръг след въпросния мач, в който Байерн печели на „Беценбергщадион“, тимът на Удо Латек се качва на върха на класирането. В края на сезона обаче Щутгарт става шампион в една от най-оспорваните битки за титлата, след като завършва с 48 точки, колкото имат Хамбургер и Борусия (Мьонхенгладбах). Швабите обаче имат +46 голова разлика, а преследвачите са съответно с +39 и +33. В последния кръг Хамбургер печели директен мач с Щутгарт, но това само му помага за завърши втори. Байерн остава четвърти с 44 пункта, а Кайзерслаутерн финишира 12-и с 30 точки.
Текст и статистика на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

26 ноември 1983 г.
Бундеслига, 15 кръг

КАЙЗЕРСЛАУТЕРН – БАЙЕРН 0:1
0:1 Клаус Аугенталер (60)

Кайзерслаутерн: Рони Хелстрьом, Волфганг Волф, Михаел Дузек, Ханс-Петер Бригел, Андреас Бреме, Вернер Мелцер (83-Аксел Брумер), Норберт Айленфелд, Томас Алофс, Райнер Гайе, Торбьорн Нилсон, Бруно Хюбнер (63-Дитер Кицман)
Треньор: Манфред Крафт

Байерн: Жан-Мари Пфаф, Волфганг Дремлер, Клаус Аугенталер, Бертрам Байерлорцер, Бернд Дюрнбергер, Сьорен Лерби, Волганг Краус, Ханс Пфлюглер, Карл Дел`Хайе, Дитер Хьонес, Михаел Румениге
Треньор: Удо Латек

Кайзерслаутерн, „Беценбергщадион“ - 34 058 зрители
Съдия: Дитер Паули
Жълти картони: Аугенталер, Лерби (Байерн)