На днешния ден преди 14 години – 10 ноември 2001 г., един от най-големите футболисти за всички времена се сбогува с терена. Диего Марадона официално прекрати състезателната си кариера. Дон Диего привлича 50 000 зрители на „Ла Бомбонера“, стадиона на Бока Хуниорс, където се провежда среща между националния тим на Аржентина и сборен отбор на футболни звезди от цял свят.

Българинът Христо Стоичков, французинът Ерик Кантона и ексцентричният колумбийски вратар Рене Игита са сред лошите момчета, поканени от легендата на аржентинския футбол. Сред останалите гости са Лотар Матеус, Давор Шукер и Енцо Франческоли.

21.jpgМарадона вкарва две дузпи за успеха на „гаучосите“ с 6:3. два пъти се разписва и Пабло Аймар, а по едно попадение за аржентинците вкарват Лукас Кастроман и Клаудио Лопес. Шукер, Кантона и Игита (от дузпа) са точни за отбора на световните звезди. Колумбийският вратар дори демонстрира легендарното си изпълнение скорпион, с който избива опит на Марадона за прехвърлящ удар.

Срещата е предшествана от сериозна дискусия в медиите заради отказа на ФИФА да позволи на Аржентина да извади от употреба в националния отбор фланелката с № 10. Идеята е на президента на Аржентинската футболна асоциация Хулио Грондона. От световната централа отговарят, че всички отбори на предстоящия Мондиал 2002 трябва да номерират играчите си от 1 до 23. Според ФИФА единственият начин Аржентина да няма № 10 в състава си е да замине за Япония и Южна Корея с 22-а футболисти.

Сред гостите във ВИП ложата е и Краля на футбола Пеле. На пресконференцията преди мача бразилецът е провокиран от аржентински журналист с въпрос как се чувства като втория най-добър футболист в света. Отговорът на Пеле е учудващ предвид дългогодишните спорове кой измежду него и Марадона е по-велик. „По-добре да съм втори, отколкото последен“, заявява Краля на футбола.

Преди началото на мача на терена има кратък концерт на аржентинската рок група „The Paranoid Rats“, която изпълнява своята песен „I want Diego to play for ever“. Марадона излиза на терена заедно с двете си дъщери Далма и Джанина, които са облечени с фланелки на аржентинския национален отбор. Дон Диего се подготвя за мача в Куба, където по-това време лекува зависимостта си към наркотиците и се подлага на операция на коляното.

20.jpgДесет минути преди края срещата е прекратена за кратко, тъй като феновете на Бока Хуниорс хвърлят бомбички на терена, а по трибуните горят димки и факли в чест на Марадона. В този момент Христо Стоичков и част от аржентинските национали вдигат Дон Диего на ръце и го поставят на раменете на един от футболистите на „гаучосите“. Диего Марадона не успява да сдържи сълзите си. Той взима микрофона и държи благодарствена реч.

„Това е прекалено много. Една силна емоция, на която нито един човек не може да издържи. Невероятно е! Сега целият свят може да види какви хора се феновете на Бока Хуриорс и всички аржентинци. Всички могат да видят с каква страст обичате своя № 10, който ви е носил толкова много радост. Дълго чаках този мач. Всичко вече свърши. Благодаря на дъщерите си, на семейството си, на агента ми Гийермо Копола и на всички футболисти, които играха днес“, заяви Марадона.