За първи път в историята на турнира за Купата на България един срещу друг на финал ще се изправят двама близнаци. Това са защитниците Веселин (”Ботев” Пд) и Йордан Минев (Лудогорец). Миневи имат двубои помежду си, когато са се намирали от другата страна на барикадата, но те не са били финални.

Досега само шест път в последния сблъсък за трофея са играли братя, като само два пъти това са близнаци. Те обаче са били част от един отбор.

Първият такъв случай с братска битка е от 3 декември 1950 г. Тогава ЦСКА губи в третия финален мач за Купата на Съветската армия (със статут на национален турнир) от “Левски” с 0:1. В редиците на “армейците” са Асен Панайотов и Панайот Панайотов – Гацо.

На 11 декември 1955 г. ЦСКА бие Спартак (Пд) на финала с 5:2 след продължения. Редовното време завършва 2:2. За пловдивчани играят Иван Манолов – Орела и Атанас Манолов – Малкия орел.

На 24 май 1978 г. Марек записва най-славната страница от своята история. На финала за КСА побеждава ЦСКА с 1:0. Най-големите звезди в редиците на дупнишкия тим са близнаците Иван и Венцислав Петрови.

На 16 юни 1982 година, когато "Левски" разгромява ЦСКА с 4:0, в състава на "червените" цял мач играят братята Георги и Динко Димитрови.

Следващият по хронология пример е от 9 май 1985 г. Турнирът за КСА вече е с второстепен статут. ЦСКА попилява Черно море (Вн) с 4:0, а за “Моряците” титуляри са Никола Спасов и Юлиян Спасов.

На 29 май 1991 г. на стадион “Ивайло” във Велико Търново “Левски” надвива “Ботев” (Пд) с 2:1. С №5 от “канарчетата” излиза Иван Добревски, а с №11 е близнакът му Гено.

Любопитно е, че на финала за КСА на 5 юни 1990 г. на стадион “Славия” воденият от легендата Динко Дерменджиев тим на “Ботев” пада от ЦСКА с 1:2. “Канарчетата” повеждат още в 6-ата минута с гол на Цветозар Дерменджиев, който е син на треньора. Това е първият случай, когато баща и син са взели участие във финал за национална купа, както и първият случай, в който синът е голмайстор в мача, а таткото е треньор.