Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Българският национален отбор посреща Норвегия в двубой от новия турнир на УЕФА Лига на нациите. Двубоят е тази вечер от 19:00 часа. В рубриката БЛИЦ Архив ви припомняме гостуването ни в норвежката столица в квалификация за европейско първенство преди точно 35 години. Тогава записваме и последната си победа над скандинавците.

В края на август 1983 г. селекционерът на националния отбор Иван Вуцов свиква избраниците си на лагер за предстоящите два мача – контрола с Гърция в Атина и квалификацията за Евро'84 с Норвегия в Осло. Списъкът с играчите на Вуцов предизвиква тиха революция. Утвърдени играчи в националния отбор от ЦСКА липсват, а в състава са младоците от „Левски“ Наско Сираков, Божидар Искренов и Борислав Михайлов. Сираков е извикан да играе като десен бек на мястото на наказания Пламен Николов. Историята е разказана в биографичната книга на Наско Сираков „Единакът“, написана от Павел Колев.

Отборът е събран на лагер в базата на „армейците“ „Червено знаме“. По това време Наско Сираков вече е започнал бурна любовна връзка с Илиана Раева. Двамата влюбени не са се виждали повече от месец и футболистът решава една нощ да избяга от лагера и да се види с гимнастичката. Иван Вуцов обаче научава за бягството. Треньорът е бесен на 21-годишния играч и дори е готов да го отстрани от отбор.

„Не те е срам! Как можа! Викнал съм те да си титуляр с Норвегия! А ти!? Престъпник! Ще ми ходиш по нощите да се правиш на мъж! Ще се обадя на баща ти!“, фучи разбеснелият се Иван Вуцов.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На следващия ден треньорът говори с пристигналия спешно на "Червено знаме" легендарен борец Петко Сираков: „Виж какво, няма да го изгоня, защото Пламен Николов е наказан и нямам друг десен бек. Наско ще играе в Осло. Но ако паднем в тоя мач, аз лично ще го затрия за футбола. Така да знаеш!“

Освен заплахата да го затрият за футбола Наско Сираков е глобен солидно – 500 лева от „Левски“ и 500 лева от националния отбор. Отлагат и с шест месеца произвеждането му в офицер. За футболиста известно време е мистерия как Иван Вуцов е научил за бягството му от хотела на националите.

Предателят се оказва шофьорът на отбора по художествена гимнастика – запаленият цесекар Велко. Той научил за случката, след като Илиана Раева се похвалила на Лили Игнатова и Анелия Раленкова за среднощните си подвизи с Наско Сираков. Шофьорът отишъл при Иван Вуцов с надеждата да изтъргува ценната информацията срещу пари. Треньорът на националния обор изслушал Велко и след това го изгонил от кабинета си без да му даде и един лев.

Нещата в Осло за мача 7 септември 1983 г. не тръгват добре. На вратата застава 20-годишният Борислав Михайлов, тъй като по-опитният Илия Вълов получава контузия на тренировката в деня преди двубоя. За да има на разположение повече полеви играчи, Вуцов е оставил в София Антонио Ананиев и така Михайлов трябва да играе в два поредни дни, след като пази и за младежките национали. Още в 4-ата минута норвежците повеждат в резултата с гол на Оге Харейде (по това време играч на Норич). Седем минути по-късно обаче България изравнява – Стойчо Младенов е точен след триково изпълнение на пряк свободен удар.

В 51-ата минута удря моментът на Наско Сираков. Той получава топката на тъчлинията, но усеща, че никой не го пресира и се втурва в атака. Топката е на неудобния му ляв крак, но Сираков шутира и вкарва. Това е първият му гол за националния отбор. Той идва в първия му официален мач за България, след като преди това има участия в контролите срещу Алжир (3:2) и Гърция (3:2).

След края на мача българските национали са почерпени от посланика ни в Норвегия Георги Атанасов. Поводът е двоен – футболната победа и 72-рият рожден ден на държавния глава Тодор Живков. Успехът в Осло дава шанс на България за класиране на европейското първенство във Франция. Още повече, че на 16 ноември побеждаваме Уелс с 1:0 в София. Следва решителен мач с Югославия в Сплит, в който в истинска драма отстъпваме с 2:3 и „плавите“ отиват на Европейско.

УЕФА ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ И ПРОГРАМА

7 септември 1983 г.

Норвегия – България 1:2
1:0 Оге Харейде (4), 1:1 Стойчо Младенов (11), 1:2 Наско Сираков (51)

Норвегия: Том Якобсен, Ерик Солер, Терие Койедал, Оге Харейде, Свен Грьондален, Кай Херловсен (77-Арне Ерладсен), Рогер Албертсен, Андерс Гиске (56-Свере Брандхауг), Видар Давидсен, Арне Докен, Халвар Торесен
Неизползвани резерви: Ерик Торствед, Тор Бревик, Том Сундби
Селекционер: Тор Рьосте Фосен

България: Борислав Михайлов, Николай Арабов, Наско Сираков, Георги Димитров, Петър Петров, Радослав Здравков, Руси Гочев (64-Божидар Искренов), Живко Господинов, Антим Пехливанов (85-Георги Славков), Аян Садъков, Стойчо Младенов
Неизползвани резерви: Георги Тенев, Александър Марков, Лъчезар Танев
Селекционер: Иван Вуцов

Осло, „Улеваал“ - 15 515 зрители
Съдия: Хайнц Фанлер (Австрия)
Жълти картони: Аян Садъков (България)