На 17 ноември 2013 се навършват 20 години от един от най-големите успехи на българския футбол - знаменитата победа над Франция на "Парк де Пренс", която всеки помни и за която още дълго ще се носят легенди.
 
Отборът на Димитър Пенев побеждава фаворита Франция с 2:1 с гол в 90-ата минута на Емил Костадинов, след което идва и незабравимото Американско лято. Стотици хиляди българи излизат по улиците от радост, а мнозина не намират думи да опишат националния триумф.
 
В рубриката БЛИЦ Архив ще ви припомним как бе отразен успехът срещу Франция в българските медии. Темата е водеща за спортните и неспортните вестници, което я прави още по значима.
 
Велик гол на Костадинов праща България на Световното, пише на челната си страница вестник "Гол".
 
В материала се акцентира на това, че шансовете са били 60/30% в полза на французите, а 10% са били оставени за равенство. Билети от по 100 долара на черно са се продавали преди двубоя, сякаш предусещайки историческата развръзка. Цялата емоция след мача може да бъде обобщена със "страшен гол на Костадинов скъса мрежата зад Лама", каквото е описанието на гола на вестник "Гол".
 
Ден по-късно на страниците на изданието темата продължава със заглавието "Отчаян французин от Тулуза иска българско поданство", което разказва за шока у французите. Публикуват се и отзиви от френски издания, които определят Костадинов като Терминатор 3.
 
"Жертва сме на гол като удар с кама, намесен в последната минута" и "Сбогом Америка, френските надежди  се изпариха" са сред заглавията във френската преса, които радват българския фен след двубоя.

Далеч по-обрано е заглавието на ежедневника "24 часа" - "България бие Франция с 2:1".

00001.jpg
 
В материала с подзаглавие "Гол в последната минута на Костадинов разби домакините", присъстват емоционални изрази като "национален герой стана Емил Костадинов" и "...заби топката в мрежата на Лама".
 
Отбелязва се и това, че след края на мача е имало разплакани френски журналисти, а картината за настроенията в лагера на "петлите" се допълва от "гробна тишина", "огромна мъка" и "лична трагедия", които присъстват в материала за мача.
 
Редом с емоциите и хвалебствията след великата победа обаче не се пропуска превъзходството на французите и объркването в нашия тим.

0007.jpg
 
Силно е и заглавието на "Спорт Тото". Вестникът показва в три снимки Емил Костадинов момент преди да отправи удар към вратата, безпомощните Лама и Жинола, след като топката вече е в мрежата за 2:1 и трета снимка, на която българският тим ликува след гола и очертаващата се победа.

00002.jpg
0003.jpg

"Емил Костадинов гилотинира надменните французи" е заглавието, а в подзаглавие успехът ни се сравнява с този на Уругвай над Бразилия на "Маракана" през 1950 година.
 
Вестник "Футбол" излиза със "България ликува - Костадинов влезе до Гунди във футболната ни история" и снимки от празненствата по улиците след победата.

0004.jpg
 
Във вътрешните страници е поместено изказване на треньора Димитър Пенев, който прогнозира: "Това поколение ще направи впечатление и в САЩ", оказало се реалност месеци по-късно.

0005.jpg
 
Шефът на БОК и бъдещ шеф на БФС Иван Славков също изрича гръмкото: "Превзехме Европа през парадния вход". Самият Емил Костадинов, героят за България в мача, заявява "Всичко ми е като сън, но скоро ще се осъзная". В отделен материал са изказванията на всички играчи, а заглавието е красноречиво "Думата на победителите".

0006.jpg

 




ФРАНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 1:2
1:0 Ерик Кантона (32), 1:1 Емил Костадинов (37), 1:2 Емил Костадинов (90)

ФРАНЦИЯ: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80- Герен), Папен (72-Жинола), Кантона

БЪЛГАРИЯ:
Михайлов, Кременлиев, Иванов, Хубчев, Цветанов (81- Боримиров), Балъков, Лечков (81- Алекандров), Янков, Костадинов, Пенев, Стоичков.
 
Стадион: “Парк де Пренс” – 50 000 зрители
Съдия: Лесли Мотръм (Шотландия)
 
Как падат головете:
32 мин. Папен сваля с глава топката към Ерик Кантона, който с плътен удар вкарва за французите - 1:0
37 мин. Балъков центрира от корнер отляво на вратаря Лама, Емил Костадинов скача чудесно и с глава изравнява резултата – 1:1
90 мин. Фаул за домакините вляво от българската врата. Жинола не успява да центрира добре, топката попада в Кременлиев, който подава на Балъков. Краси намира Любослав Пенев по дясното крило, а Любо хвърля брилянтен пас към Костадинов. Емо поема чудесно топката и с феномален шут я забива под горната греда – 1:2