Националният отбор по волейбол победи Бразилия с 3:1 гейма в Световната лига във Варна. Нашите изиграха великолепен мач и заслужено надвиха олимпийския шампион. Около двубоя в морската ни столица се заговори за статистика и резултати между двата отбора. Някои опитаха да си припомнят кога за последно бяхме побеждавали бразилците.

В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата не чак толкова години назад, за да ви припомним именно за последния ни успех над „селесао”. А той бе през 2010 година на световното първенство в Италия. Още един повод да припомним за тогавашната среща бе фарсът, който се разигра в италианския град Анкона на 2 октомври 2010 година.

Българи и бразилци вече бяха преодолели първата групова фаза, в която във всяка група имаше по четири отбора. Във втората групова фаза жребият раздели отборите в нови групи от по три тима. Ние се паднахме с Бразилия и Полша. Бихме поляците с 3:0 и предстоеше двубой с южноамериканците. Победителят щеше да финишира на първо място в групата и да има за съперник в третата групова фаза силните отбори на Куба и Испания. Загубилият също продължаваше напред, но в далеч по-слабата група с Германия и Чехия.

И започна циркът. Бразилският цирк начело с тогавашния треньор Бруно Резенде. Всички звезди на Бразилия начело с Жиба, Амарал Данте, Родриго Сантана и други се правеха, че играят волейбол. На моменти изпълненията им бяха повече от комични. През цялото време абсолютно цялата зала освиркваше бразилците, които решиха да не играят мача. Същевременно нашите избраха да бъдат мъже и запазиха честта и морала си, печелейки с 3:0 гейма (подробности за мача ТУК).

Отзивите след двубоя нажежиха страстите допълнително. Бруно Резенде доста нахално обяви: „Не съм карал моите играчи да загубят мача срещу България днес. Напротив исках от тях точно обратното - да го спечелят. Имахме някои от волейболисти с физически проблеми и трябваше да ги оставя да си починат и да са готови в понеделник за мача с Германия. Съжалявам за феновете. Със сигурност мача ни с Чехия няма да бъде по-лесно, отколкото ако играехме с Куба.” Звездата Жиба допълни: „Това е черен отпечатък върху кариерата ми! Аз не исках да мина през него, но на практика световното първенство започва в понеделник. България прояви липса на уважение, като излезе със стартов състав без титулярните си разпределител и либеро. Не знам защо българите ни се ядосват, че сме загубили. Всички го правят тук, дори и Русия вчера. Съжалявам за публиката. Нашият начин на действие бе същият като всички други отбори и аз не разбирам защо всички журналисти, са приковали погледите си в Бразилия.”

Напълно нормално в българския лагер бяха бесни заради поведението на противника. „Това бе пародия”, отсече президентът Данчо Лазаров, а Владо Николов добави: „Това не беше мач, а шоу. В интерес на истината никой не е казвал каквото и да било на нашите момчета, но е факт, че бразилците направиха фарс. На мен ми достави страхотно удоволствие да видя великия тим на Бразилия, който го е страх от малка Куба.”

Нататък стана това, което се очакваше. Бразилия спечели и двата си мача – срещу Германия и Чехия и се класира на полуфиналите. Нашите загубиха от Куба и останаха да играят за разпределение на местата от 5-то до 8-мо. А Бразилия стана световен шампион, след като на финала победи Куба с 3:0, която по-рано искаше да избегне.

Иначе последната ни победа в Световната лига срещу Бразилия е на 11 юли 2007 година. Тогава треньор ни беше Мартин Стоев, а ги ударихме с 3:2 в мач от втората групова фаза. 20 точки заби Матей Казийски, 12 добави Боян Йорданов, а в състава още играеха Пламен Константинов и Владимир Николов. Въпреки успеха не успяхме да се класираме за финалната четворка. Бразилия го направи, а след това спечели Световната лига след успех над Русия с 3:1 гейма.

Предишната година – 2006-та, отново победихме Бразилия с 3:2. Пак под ръководството на Мартин Стоев. Тогава играхме финална четворка, но останахме четвърти, а „селесао” пак триумфира на върха.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ