И като излезе тоз народ. И като хукна из улиците. И като засвириха тия ми ти автомобили. И като се вееха знамена. Нашите. Българските! Всички се прегръщаха на улиците. Млади, стари, бедни, богати, добри и лоши. Цесекари и левскари. И като пееха тоя ми ти химн. Плачеха. Ама не заради цената на хляба. Не заради пустите им политици. А заради пустата и Пенева чета.

Беше точно преди 20 години. Точно по това време. Световното в Щатите.

На този ден бе първата ни победа. Първа на световни първенства и първа в големия ни поход. Треснахме Гърция с 4:0. Тъй започна пиянството на народа, продължило близо месец!

После цапнахме Аржентина, след това Мексико, сетне детронирахме световния шампион Германия. Накрая Жоел Киню ни клъцна на полуфинала с Италия.

България не спеше. Цялата ликуваше. В София пред НДК имаше огромен екран. Пред него се събираха хиляди. На дузпите с Мексико един симпатичен дядо с брада и лула запали свещ. И взе да се моли. Всичко покрай него започнаха да се молят. Молиха се не само в столицата. Във всяко едно кътче на страната се молеха. България се молеше и ликуваше!

А сетне, като се върнаха героите, такова посрещане им направихме, че онова, от 9 септември 1994 година на "братята освободители", ряпа да яде. Хиляди бяха по Цариградско шосе. Хиляди и на националния. Там отвсякъде туптеше радостта. Радостта на народа. Когато четвъртите се появиха на терена, стадионът изригна. Като вулкан, от който се стичаше лавата на делириума.

Днес около Националния стадион е пусто, мрачно, сиво, макар че слънцето напича здраво. И си задаваме тъжния въпрос: Божичко, ще изживеем ли някога отново онази лудост. Ще попаднем ли пак в онова измерение, в онази красива орбита, по която се носехме из безкрайния космос на щастието. Да, ще го преживеем. Ще го преживеем... в спомените си. Преживяваме го и днес, връщайки се назад във времето.
Снимки: ИВАН ГРИГОРОВ, свидетел на народното щастие!
 
26 юни 1994, САЩ’94, група D
Гърция – България 0:4

0:1 Христо Стоичков (5-дузпа), 0:2 Христо Стоичков (55-дузпа), 0:3 Йордан Лечков (66), 0:4 Даниел Боримиров (90)
 
Гърция: 20.Илиас Атмацидис, 2.Стратос Апостолакис, 5.Йоанис Калицакис, 13.Вайос Караянис, 18.Кириакос Каратаидис, 8.Никос Ниоплиас, 12.Спирос Марангос, 17.Минас Ханцидис (47-10.Тасос Митропулос), 19.Савас Кофидис, 9.Никос Махлас, 16.Алексис Алексудис (57-14.Василис Димитриадис)
Селекционер: Алкетас Панагулиас
 
България: 1.Борислав Михайлов, 2.Емил Кременлиев, 3.Трифон Иванов, 4.Цанко Цветанов (76-16.Илиян Киряков), 5.Петър Хубчев, 6.Златко Янков, 9.Йордан Лечков, 20.Красимир Балъков, 7.Емил Костадинов (81-11.Даниел Боримиров), 8.Христо Стоичков, 10.Наско Сираков
Селекционер: Димитър Пенев

Чикаго, “Солджър Фийлд” – 63 160 зрители
Съдия: Али Бусабун (ОАЕ)
Жълти картони: Алексудис, Ханцидис, Митропулос, Караянис (Гърция); Хубчев, Тр. Иванов, Янков, Боримиров (България)

ОПИЯНЕНИЯТ ОТ ЩАСТИЕ НАРОД







НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА С ГЪРЦИЯ