ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Николай Михайлов официално вече е футболист на новака в Серия "А" Верона. Това е удобен повод да припомним в какъв клуб отива българският национал.

Къде отива Николай?
Хелас Верона е основан през 1903 от група гимназисти, които приемат за име на отбора "Hellas" (Елада, Гърция) по настояване на своя преподавател по класически езици. Верона дебютира в Серия "А" през 1957. След сезони, в които често сменя дивизията, през 1968-а се връща в елита под ръководството на шведа Нилс Лидхолм и се утвърждава там, оставайки до 1990 г.  През 1976-а тимът стига до финала за Купата на Италия, но не успява да спечели отличието. Следват неуспешни опити през 1983 и 1984 г., отново в последната битка за трофея.

Върхът в историята на Верона е шампионската титла от 1985 г. И до днес триумфът, постигнат от треньора Освалдо Баньоли, е считан за една от най-големите изненади, откакто съществува италианското калчо. Звездите на отбора тогава са халфовете Ханс-Петер Бригел (Германия), наричан Железния десетобоец, и Антонио ди Дженаро, халфът Пиетро Фана, както и нападателите Пребен Елкер (Дания) и Джузепе Галдеризи. Въпреки че в началото никой не слага момчетата от града на Ромео и Жулиета в сметките, накрая те сюрпризират всички и грабват скудетото. Доказателство за класата им са победите над всички преки конкуренти. Култов момент е гола, който забива Елкер при победата над Ювентус (2:0) със събута обувка, успехите над Удинезе (5:3 като гост) и Рома. Верона узаконява титлата с ремито 1:1 в Бергамо с Аталанта.

5_3.jpg

Тимът на Баньоли завършва сезона с 15 победи, 13 равни и само 2 поражения. Точките са 43 – с 4 повече от Торино и Интер. Сезонът е наречен “най-странният в историята”, защото грандовете Ювентус и Рома дори не се класират в евротурнирите. Това, естествено, буди много съмнения и предположения.

Безспорната звезда на шампионите е Пребен Елкер. Мощният щурмовак, наричан Бика от Верона, е интересна личност. Подобно на редица други професионални футболисти и датчанинът обича нощния живот. Освен това пие и пуши като комин. Според журналистите Пребен изпушвал по кутия-две на ден, а към неизбежния му ритуал се включва задължителната цигара на почивката между полувремената. Следващият фас голаджията палел в кабриолета си по нощните улици на Верона. До самия край на кариерата си датчанинът твърди, че порокът не му пречи.

1985 г. бележи и апогеят на Верона. След това идва и упадъкът. Тимът е неизменна част от Серия “А“ през 70-те и 80-те години, но финансови проблеми през 90-те довеждат до това, че се редуват участия в елита с изпадане в Серия „Б“. Последното изпадане е през 2002 г. Между 2007 и 2011 г. Верона дори е в трета дивизия, а през 2008 г. е на крачка от изпадане в четвърта дивизия, но печели плейофа срещу Про Патрия с 2:1.