Покойният вече лидер на кубинската революция и ръководител на карибската държава повече от половин век Фидел Кастро има добре документиран интерес към спорта. По време на неговото управление страната започва да печели спортни успехи и медали от най-големите форуми.

Самият Кастро е запален спортист. За това свидетелстват много снимки от различни периоди на живота му. Връзката между Фидел Кастро и спорта започва още в детските и юношеските му години. Като дете започва да посещава частното йезуитско училище „Долорес“ в Сантяго, а през 1945 година се мести в по-престижния йезуитски колеж „Белен“, където въпреки интересите си към историята, географията и участието в дебати, се отдава предимно на спортните занимания. Оттогава са и първите документирани негови снимки от баскетболния терен.

С баскетбола са свързани и две любопитни случки от гостуванията на Фидел Кастро в България през 70-те години на ХХ век. За едната се носят само легенди. Говори се, че в един момент кубинският лидер се измъква от охраната си, която веднага започва да го търси. Видният гост е открит на баскетболни игрища, където играе с български студенти.

Другият случай обаче е документиран със снимки и свидетелства. За него беше припомнено преди пет години, когато легендата Петко Маринов честваше 45 години в баскетбола.

При едно от посещенията си у нас Кастро поръчва на да му бъде осигурена възможност да премери сили срещу българския шампион ЦСКА. Организацията е създадена. Оформят се два сборни отбора от тогавашните звезди на „червените“ - в единия от тях се пази място за Фидел. В ранния следобед баскетболистите се строяват по екип.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Куба пристига в залата на стадион „Българска армия” малко преди полунощ. Става така, че срещу него в защита се изправя Петко Маринов. Послушно и съвсем разумно той следва инструкциите да бъде по-внимателен, за да не контузи високия гост. На няколко пъти Кастро го разминава и бележи кош. Най-неочаквано обаче кубинецът се доближава до Маринов и пита: „Ще стоиш като стойка, или ще играеш баскетбол?”

Петко се амбицира и още в следващия им сблъсък Кастро е на пода. В залата настъпва гробовна тишина, а целият Генерален щаб на нашата армия хуква към игрището, за да се увери, че Кастро е добре. Един от генералите се насочва към “виновника” със заканата, че ще го застреля. Фидел Кастро се изправя на крака и за изненада на всички прегръща Петко Маринов и го поздравява за проявеното мъжество.

След това тогавашният треньор на ЦСКА и баскетболна легенда Цвятко Барчовски. Побеждава Фидел Кастро в прословутата игра на стрелба от наказателната линия „21”.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ