След като Роберт Левандовски отбеляза пет гола за девет минути, наред с похвалите към полския нападател на Байерн Мюнхен разбрахме много неща за головете на Дитер Мюлер, на Герд Мюлер, на Бургсмюлер...
 
Но защо да не си спомним и за рекорда на Петър Жеков? Но не затова как е вкарал пет гола в един мач, макар че Жеката го е правил четири пъти в мачове от нашето първенство, а за най-бързия хеттрик за националния отбор на България. Той е реализиран от Петър Жеков на 10 април 1968 г. в Стара Загора в квалификация за олимпиадата в Мексико срещу ГДР. Припомняме, че тогава Германия е разделена на две държави и източната част се нарича ГДР.
 
При резултат 1:1 бате Петьо реализира своя хеттрик за шест минути - 72, 74 и 78 и така печелим с 4:1. Любопитен факт е, че в 71-ата минута се включва коментаторът на българското национално радио, който обяснява, че Жеков играе много слабо и продължава: „Ето едно нова негова грешка и...гол!“ Българският топреализатор вкарва два от головете с глава, а третият от дузпа. В Германия не виждат грешките на Жеката и в. „Берлинер цайтунг“ пише: „Жеков изнесе лекция на нашата отбрана с двата си гола с глава“.
 
Само четири дни преди мача с ГДР Жеков се разписва и срещу Италия в мач за европейско първенство. Това е една кампания, в която България се класира на пето място в Европа, а бате Петьо е най-резултатният ни нападател с четири гола.
 
През есента на същата 1968 г. Жеков е капитан, а същевременно е голмайстор на нашия олимпийски отбор, който печели второто място на олимпиадата в Мексико. Там България играе единствения си и досега финал на голямо първенство. През същата година най-добрият български реализатор вкарва и 40 гола за първенство (18 през пролетта на сезон 1967/68 и 22 през есента на сезон 1968/69). Общо през годината Жеков вкарва 84 гола в приятелски и официални мачове. И въпреки това в края на годината получава само една точка в журналистическите анкети и така става футболист № 6. Може би затова днес малцина си спомнят как Петър Жеков е реализирал най-бързия хеттрик за представителния тим на България...
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ/БЛИЦ