ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Агенция БЛИЦ продължава рубриката си с най-интересните, най-странните и най-стряскащите залози в света. 

Днес ще ви върнем доста назад във времето. По-конкретно през XIX век. В периода 1875-1883 г. британецът Матю Уеб е сред най-известните спортисти в света. Той е състезател по плуване.

200 лв Начален Бонус Спорт!

На 12 август 1875 г. прави първия си опит да преплува Ла Манша. Силният вятър и големите вълни го принуждават да прекрати плуването си след осем часа във водата. Това не го отказва.

Само 12 дни по-късно Уеб отново застава на старта в Дувър, след като предварително се е намазал с дебел слой мас, който да го пази от прекомерно охлаждане на тялото.

Вълните и този път са доста силни. Дори го ужилва медуза. Той притъпява болката с няколко глътки бренди, но не се предава. Финишира за 21 часа и 45 минути. Заради силното течения и вятъра Матю Уеб е принуден да се движи на зиг-заг във водата. Това е причината в крайна сметка да е преплувал дължина, която е два пъти по-голяма от ширината на Ла Манша – 66 км.

В резултат на плуването си Уеб става национална знаменитост. Ликът му е отпечатан на кибритени кутии. Той започва да заработва сериозни пари, правейки облози за различни плувни рекорди по издържливост. Веднъж преплува в басейн 74 мили, а друг път не излиза от водата в продължение на 128 часа.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следващото му голямо постижение трябва да бъде преплуването на река Ниагара малко след знаменития водопад. Матю Уеб се обзалага на 2000 долара (изключително сериозна сума според тогавашните стандарти), че ще стане първият човек преплувал реката на това място.

Мястото се счита за изключително опасно, тъй като има мощен водовъртеж. Британецът два месеца води подготовка и изучава особеностите на течението на реката и водовъртежа.

На 24 юли 1883 г. Матю Уеб влиза във водата, за да не излезе никога повече жив от нея. Само 10 минути след началото на плуването си той потъва под водата и не се показва. Тялото му е намерено след четири дни. Направената аутопсия показва, че той не се е удавил, а е разбил главата си в подводните камъни при водовъртежа.

Следващото успешно преплуване на Ла Манша е осъществено 28 години след смъртта на Матю Уеб. През този период са регистрирани 80 неуспешни опити.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК