Ботев (Пловдив) гостува на Марибор в реванш от първия квалификационен кръг на Лигата на конференциите, след като спечели първата среща с 2:1.

Авансът е минимален и за да продължат в следващата фаза, за да се изправят срещу Панатинайкос, „канарчетата“ трябва повторят или подобрят предишната си визита на тим от бивша Югославия.

През лятото на 2013 г. във втория квалификационен кръг на Лига Европа „жълто-черните“ направиха 1:1 като гост на босненския Зрински (Мостар) под ръководството на Станимир Стоилов. След това на реванша пловдивчани спечелиха с 2:0. Тогава под ръководството на Мъри "канарчетата" първо елиминираха Астана, след това Зрински и отпаднаха достойно от Щутгарт след два равни мача - 1:1 на ст. "Лазур "в Бургас и 0:0 в Аспах (провинция Баден-Вюртенберг).

Ботев (Пловдив) има още две визити в бивша Югославия. Това се случва в средата на 80-те години на ХХ век. Тогава западната ни съседка е единна федерация от шест републики – настоящите Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Словения и Черна гора, а Косово е автономна област в състава на Сърбия.

През 1986 г. във втория кръг на Купата на УЕФА „канарчетата“ (по онова време под името Тракия) губят с 1:3 като гост на Хайдук (Сплит), а на реванша на стадион "Девети септември" в Пловдив завършват при 2:2. Година по-късно, но в първия кръг на същия турнир, резултатите почти се повтарят напълно. Разликата е, че Цървена звезда печели у дома с 3:0.

Интересното е, че всички предишни битки на „жълто-черните“ с отбори от бивша Югославия протичат първо с гостуване, а след това с мач в Пловдив. Срещу Марибор обаче българският тим беше домакин в първата среща, а сега му предстои двубой навън.

За момента Ботев (Пловдив) има равен баланс срещу отбори от бивша Югославия в евротурнирите – 2 победи, три равенства и 2 загуби. Ако искат да продължат във втория квалификационен кръг на Лига Европа тази вечер „жълто-черните“ не трябва да развалят това съотношение, а ще е още по-хубаво да го доведат в своя полза.

NK MariborМАРИБОР – БОТЕВ (ПЛОВДИВ)FK Botev Plovdiv
(в първия мач 1:2)

Днес от 21:15 часа по Диема Спорт
Марибор, ст. „Людски врът“
Съдия: Виталий Романов (Украйна)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Марибор: Юг, Ширвис, Видмар, Карич, Милец, Лорбер, Я. Репас, Судани, Иличич, Божич, Бегуре
Контузен: Върховац
Наказани: няма

Ботев (Пловдив): Игонен, Минков, Диабате, Конте, Балоянис, Ето`о,  Перера, Акере, Ив. Попов, Нвачукву, Уджа
Контузени: Г. Николов, Чернев
Наказани: няма

Баланс: 1 мач, 1 победа за Ботев (Пловдив), г.р. 2:1 за Ботев (Пловдив)

МАЧОВЕТЕ НА БОТЕВ (ПЛОВДИВ) С ОТБОРИ ОТ БИВША ЮГОСЛАВИЯ
Сезон 1986/87, Купа на УЕФА, втори кръг
Хайдук (Сплит) – Ботев (Пловдив) 3:1
Ботев (Пловдив) – Хайдук (Сплит) 2:2

Сезон 1987/88, Купа на УЕФА, първи кръг
Цървена звезда – Ботев (Пловдив) 3:0
Ботев (Пловдив) – Цървена звезда 2:2

Сезон 2013/14, Лига Европа, втори кв. кръг
Зрински (Мостар) – Ботев (Пловдив) 1:1
Ботев (Пловдив) – Зрински (Мостар) 2:0

Сезон 2024/25, Лига Европа, първи кв. кръг
Ботев (Пловдив) - Марибор 2:1

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025