Българските боксьори отбелязаха две победи в първия ден на 75-ото юбилейно издание на Купа „Странджа“. Ясен Радев и Росен Марков се класираха за 1/4-финалите след зрелищни мачове в зала „София“. При 54-килограмовите европейският вицешампион за мъже до 22 години Ясен Радев отказа в третия рунд Дмитро Колисниченко (Украйна). Той ще боксира за полуфинал и минимум бронзов медал на 9 февруари срещу Халил Литим (Алжир).

Росен Марков се наложи с 4:1 гласа над Румен Руменов в изцяло българския сблъсък при 67-килограмовите. На четвъртфинал на 9 февруари той ще срещне Абденасер Бенлариби (Алжир).

В същата категория Благовест Неделчев отстъпи драматично с неединодушно решение на силния боксьор от Казахстан Дулат Бекбауов. При 80-килограмовите Николай Дишков загуби с 0:5 от друг представител на азиатската държава – Турсинбай Кулахмет.

В понеделник ни очаква наситена програма с българско участие. На ринга ще се качат и шестте ни представителки при жените. В следобедната сесия, която започва от 14:00 часа, са двубоите на Златислава Чуканова, Венелина Поптолева, Станимира Петрова и Светлана Каменова. Във вечерната програма, която е от 17:30 часа, ще видим Аслъхан Мехмедова и Джоана Нуамеруе.

Официалното откриване на 75-то издание на Купа „Странджа“ бе поставено на церемония, в която участваха президентът на БФ Бокс Красимир Инински, зам.-министъра на физическото възпитание и спорта проф. Даниела Дашева и техническия делегат Драголюб Радович.

Най-старият международен боксов турнир в Европа стартира днес с участието на близо 300 боксьори от 30 страни. 

„Купа „Странджа“ е най-добрият и известен турнир в света. Радвам се, че отново съм тук и съм част от това събитие. За мен е удоволствие, защото както всяка година, Българска федерация бокс и президентът Красимир Инински са се погрижили да организират по най-добрия начин този турнир. През годините техният екип е доказал, че е на изключителна висота и допринася с работата си за развитието на спорта“, каза Драголюб Радович.

„За втори път съм на турнир „Странджа“. Поздравявам ръководството на федерацията и нашите състезатели и треньори, които се справят отлично. Имаме вече три олимпийски квоти, надяваме се на още и да спечелим медали в Париж. Поздравявам федерацията и за отличната организация. Разбира се, най-много искам нашият отбор да спечели, защото съм пристрастна“, коментира проф. Дашева.

„Приветствам ви с добре дошли и се надявам да станете свидетели на изключително качествени срещи, на световно ниво. Да изпитаме всички удоволствието от спорта, който обичаме. Развълнуван съм, че отбелязваме 75 години от организирането на турнира. Пожелавам на всички състезатели да се представят на най-високо ниво и да се пазят от контузии. Нека най-добрият да победи“, каза президентът на БФ Бокс Красимир Инински, който откри Купа „Странджа“.

Българките на ринга на 5 февруари:

Златислава Чуканова (50 кг) – Атина Аврамиду (Гърция)

Венелина Поптолева (50 кг) – Наталия Кучевска (Полша)

Станимира Петрова (54 кг) – Свитлана Уманска (Украйна)

Светлана Каменова (57 кг) – Номин-Ердене Тугсяргал (Молдова)

Аслъхан Мехмедова (60 кг) – Хаджила Хелиф (Алжир)

Джоана Нуамеруе (66 кг) – Кринута Себе (Румъния)