Рефер, чийто корени са от Враца, е най-вероятният български съдия, който ще е край ринга в сблъсъка за световната боксова корона между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев. Става дума за Йордан Езекиев, който е син на популярния хирург онколог от града под Околчица д-р Георги Езекиев, пише „Конкурент“. Информацията беше потвърдена от два независими един от друг източника.

Според Венцислав Николов, член на Управителния съвет на Българския професионален боксов съюз и арбитър на WBC и EBU, единствено Йордан има експертизи да седне и оценява боя в Кардиф сити на 28 октомври. Тепърва обаче двете страни ще уточняват детайли от битката за пояса.

Мачът за световните титли по бокс в тежка категория на трите престижни федерации - IBF, WBA и IBO между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев е на 28 октомври в Кардиф. В зала "Принсипалити стейдиъм" се очаква да се съберат 70 000 зрители.

Очаква се поканата към Йордан Езекиев да бъде отправена от Британския боксов борд, който е върховен ръководен орган за професионалния бокс в Обединеното кралство. Бордът трябва да избере реферите на гала-вечерта. Рефер на ринга в столицата на Уелс задължително ще бъде британец. Такъв ще е и един от другите трима край него. Един ще е задължително от нация, която няма нищо общо със съперниците, а последното място според правилата, трябва да заеме представител на страната на претендента Пулев, т.е. от България.