Големият скандал от лятото с участието на спортисти със съмнителна принадлежност към женския пол в боксовия турнир за жени на Олимпийските игри в Париж стана обект на обсъждане и по време на срещата на най-развитите държави в света (Г-7). Както е известно, една от жертвите от участието на Иман Калих (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван) беше българката Светлана Каменова, която претърпя скандална загуба от азиатския представител.

По време на заседанието си страните от Г-7 обсъдиха върху правата на жените, свободата и насилието, извършвано срещу тях. Организацията призова за прилагане на прозрачни научни стандарти в спортните състезания за жени. Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ обещаха да осигурят равни възможности за жените и момичетата в спорта.

Италианският министър на равноправието и семейството Евгения Мария Рочела привлече вниманието към последните събития на Олимпиадата и говори за несправедливостта, която беше извършена срещу равенството в състезанията. Тя беше категорична, че е станало необходимо да се обърне внимание на равенството в спорта и допускането до състезания на транссексуални хора или хора със съмнителна полова принадлежност.

Припомняме, че само преди няколко дни ООН също критикува МОК заради допускането на Иман Калиф и Лин Ю-Тин на Олимпийските игри в Париж.