Скандалът с участието на трансджендър спортисти на Олимпийските игри в Париж, при който жертва беше и българката Светлана Каменова, стигна до ООН. Това стана благодарение на специален доклад на Рим Алсалем, в който остро се осъжда Международния олимпийски комитет за отношението към жените в спорта. По този начин базираната в Ню Йорк организация подкрепи Международната боксова асоциация (IBA), ръководена от руснака Умар Кремльов – един от близките до Владимир Путин спортни функционери. Само преди дни Кремльов изригна срещу МОК заради натиска над България и други членки на IBA да напуснат централата и да се преместят в алтернативната федерация World Boxing.

„Има обстоятелства, при които тестовете за определяне на пола са необходими, законни и пропорционални, за да се гарантира справедливост и безопасност в спорта. Например на Олимпийските игри през 2024 г. боксьорките трябваше да се състезават срещу две участнички, чиято полова идентичност е под въпрос“, пише в доклада на Алсалем, озаглавен „Насилието срещу жени и момичета в спорта“.

„Международният олимпийски комитет обаче отказа да проведе тест за определяне на пола, въпреки че съвременната технология позволява надеждна процедура за скрийнинг на пола с помощта на обикновен тампон на бузите, който осигурява неинвазивност, поверителност и достойнство“, се казва още в 24-страничния документ, който осъжда отношението на МОК към ролята на жените в спорта.

Както е известно, олимпийски титли в женския бокс от Париж 2024 спечелиха Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван), които бяха допуснати до участие от МОК, въпреки че има доказателства, че не принадлежат към женския пол. Българката Светлана Каменова беше една от боксьорките, ощетени от участието на въпросните спортисти от Алжир и Тайван. Във втория си мач на олимпийския турнир Каменова беше победена по скандален начин от азиатския представител.

Иман Калиф и Лин Ю-Тин се провалиха на тестове за полова принадлежност през 2022 и 2023 г., като заради това през миналата година не бяха допуснати до участие на световното първенство по бокс в Индия. Шампионатът беше организиран от IBA. Управляваната от Умар Кремльов асоциация обаче беше лишена от международен лиценз от МОК, който сам се зае с организацията на боксовия турнир в Париж и допусна до участие Иман Калиф и Лин Ю-Тин.