Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев получи нов шанс за световната титла и ще се изправи срещу британеца Антъни Джошуа за колана на IBF 20 юни на новия стадион на Тотнъм в Лондон.

Двамата трябваше да се бият през 2017 година, но малко преди битката Кобрата се контузи. И сега получава нов шанс. В момент, в  който британецът не е смятан за непобедим. Джошуа записа шокираща загуба от Анди Руис, единствена в кариерата му, но в реванша успя да победи и да си върне титлите.

Антъни е голямата звезда на английския бокс и е любимец на местните фенове. На всичко отгоре в момент всички титли в тежка категория се държат от британци (след като Тайсън Фюри победи Дионтей Уайлдър) и самочувствието им е още по-голямо.

Към настоящия момент е ясно кой е Антъни Джошуа, какви са успехите и качествата му. Но нека погледнем историята му. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Ранни години
Джошуа е роден в Уотфорд в семейството Робърт и Йета. И двамата са нигерийци, които се местят в Англия преди да се роди боксьорът. Семейството се разделя, когато малкия Антъни е на четири години. Той, заедно с братята и сестрите си, остава в имението в Мериден, където за тях се грижи майка им.

"Бях палаво дете", признава Джошуа.

Цялото семейство се прибира в Нигерия, когато Антъни е на 11 години. Записан е в интернат, където става всяка сутрин в 5:30, за да носи вода. Редовно бива бит в интерната. 

Изкарва няколко срока там, след което се завръща в Уотфорд. Разказва в документалния филм за себе си "Антъни Джошуа - надеждата в тежка категория", че е много привързан към града. 

"Сърцето ми принадлежи на Уотфорд и прекарвам голяма част от времето си там. Мисля, че ако си израснал там, ще разбереш какво имам предвид".

Спортът и проблемите
След завръщането си във Великобритания Джошуа се хвърля в леката атлетика и чупи рекордите на 100 метра с време 11,6 секунди. Има обещаващо бъдеще в спорта, но не всичко върви гладко за него. 

„Увлякох се в някои грешни неща. Не отнема много време, за да се случат така нещата. Не беше много време, но ми коства много. Сега поглеждам назад и си мисля, че ако бях слушал родителите си, които са минали през това и са живели такъв живот, нещата за мен щяха да са по-лесни", признава Джошуа.

Стъпването на ринга
Джошуа е амбициран да загърби грешките си и да се съсредоточи върху атлетическите си умения. В един момент започва работа като зидар, купува си тежести и се присъединява към боксов клуб "Финли". 

Взема назаем 25 паунда от братовчед си Бен Илейми, за да си купи първите боксови обувки. По-късно дебютира с тях на ринга.

Треньорът Шон Мърфи си спомня за нетърпеливостта на 18-годишния Джошуа да навлезе в бокса по-бързо. Настоява бързо да започне да участва в спаринги, макар треньорите да смятат, че не е готово за тях. 

В крайна сметка Мърфи се съгласява с непрестанните искания на Антъни, сложи лапите и веднага съжали...

Друг от треньор от клуба Джон Оливър разказва: "Джошуа влезе и с един от първите си удар направо го свали. Бам, бам.. 

Шон започна да крещи, а Джошуа само повтаряше "Съжалявам, съжалявам..". Всички в клуба се смеехме, но Шон трябваше да отиде в болница и да бъде прегледан. Нещата не бяха чак толкова леки. 

Когато се чухме с него, се оказа, че Антъни не просто му е счупил ръката, а направо я е направил на парчета. Имаше може би 10 счупвания".

Антъни се извини години по-късно, когато купи на Шон ново BMW и автобус за клуба, за да може младите бъдещи боксьори да посещават турнирите. 

Обещаващият боксьор ​​бързо се налага и за него започва да се говори. Печели Купата на Харигей два пъти, както и шампионатите на АБА. Всичко върви отлично за него и дори отказва 50 000 паунда, за да се превърне бързо в професионалист. 

"Не ми беше лесно да откажа толкова пари. Но аз не се занимавам със спорт за пари, а за да печеля медали", казва Джошуа.

Скоро обаче миналото му го застига. Вкаран е в затвора заради "сбиване и други луди неща". Бързо е пуснат, но с електронна гривна на глезена си. 

Решен е да направи боксова кариера и успява да спечели място в отбора за Олимпиадата в Лондон, където печели златен медал. 

Съвсем скоро и последното му сблъскване със закона. Заловен е да кара с превишена скорост, а в колата му е открит канабис. И всичко това докато е облечен с националния анцуг на Великобритания... Но няколко мъдри съвета от приятели и треньори помагат на Джошуа да вземе решение завинаги да приключи с престъпните дейности... Няколко години по-късно е удостоен с Орден на Британската империя за заслуги в бокса. На церемонията принц Чарлс го гледа втренчено и в един момент се пита на глас: "Защо не играе баскетбол?". Антъни е висок 198 см. 

През юли 2013 годин Джошуа най-накрая започва професионалната си кариера. Дебютът му е същата година, като нокаутира италианеца Емануело Лео в първи рунд. 

Останалото е история - 24 мача, 23 победи, 21 с нокаут. Притежава всички титли в тежка категория без тази на WBC, която в момента е притежание на Тайсън Фюри.

10 цитата от Антъни Джошуа
- Просто си поставете цел и опитайте да се придържате към нея. Защото накрая всичко ще свърши по-добре, отколкото сте си мислили когато сте започвали

- Спането е като медитация: добро е за да почине тялото, но и за да отпочине ума

- Докато имаш дисциплина, ще имаш и успех. Дисциплината е това, което те кара да правиш всичко, което трябва да направиш

- Независимо дали карате колело половин час или просто подскачате и се потите, добре е да активирате тялото си - сложите си слушалки и просто въртите педалите

- Една малка нахална бисквитка няма да навреди. Но трябва да контролирам това. Не мога просто да ям торти и бисквити пет вечери в седмицата

- Има два вида воини - едните са тези, които яздят коня и просто се опитват да убият всички, другите са снайперисти. Аз се опитвам да бъде снайперист - бам, бам, удар, взрив. Разбивам ги! Разстрелвам ги с един изстрел.

- От врата нагоре е мястото, където можете да спечелите или загубите битката. Това е изкуството на войната. Трябва да се заключите и да се съсредоточите върху своето мислене.

- Не се притеснявайте за титлата. Тревожете се за това, което трябва да направите днес, утре, на следващия ден... И титлата ще ви чака

- Когато сте около хора, които имат пари, осъзнавате, че парите не са толкова впечатляващи. Важни са вашата класа, морал и държание

- Трябва да говорите сякаш всичко е възможно. Когато говорите с ограничения, вече сте се настроили да се провалите

10 неща, които не знаете за Антъни Джошуа
1. Обожава да играе шах
Освен силен с юмруците, Джошуа е и доста умен. Обича шаха и често го сравнява с бокса: "Шахът е като боска - трябва да вземеш парче на опонента, а след това го атакуваш. Трябва да бъдеш с два хода напред през цялото време"

2. В родния му град Уотфорд има златна пощенска кутия в  негова чест
Джошуа печели златния медал от Олимпиадата през 2012 година, а от "Кралските пощи" решиха да отбележат повода и да изрисуват в златисто една от пощенските си кутии в Уотфорд

3.Връща се в дома на майка си
Боксьорите печелят много пари и живеят в имения, за които са дали милиони. Не и Джошуа. През 2017 година се връща да живее при майка си, след като преди това е бил под наем в имение. 

След победата над Кличко казва: "Обикновено отивам да отпразнувам, но този път ще направя друго. Отивам до къщата на семейството ми и ще наваксам пропуснатото време с тях".

4. Отказва 50 000 паунда, за да може да отиде на Олимпиадата
Промоутърите вижда потенциала в Джошуа и му предлагат да стане професионалист. Офертата е 50 000 паунда. Джошуа отказва и впоследствие става олимпийски шампион

"Не се занимавах със спорт заради парите. Исках да печеля медали"

5. Има татуировка на Нигерия
Джошуа е роден и израснал в Уотфорд, но и двамата му родители са от Нигерия. За да изрази своята гордост от африканските си корени си татуира континента, а Нигерия е ясно подчертана

6. Работил е като зидаро-мазач
Преди да нокаутира всички на ринга Антъни печели парите си чрез работа като зидар. Все пак братовчед ми Бен Лейми го убеждава да захвърли това и да сложи ръкавиците, като му дава и заем, за да си купи боксьорите обувки

7. Приятелите му го наричат Феми
Светът на бокса познава Антъни Джошуа като AJ, но приятелите му се обръщат към него по съвсем различен начин.

В Уотфорд познават Джошуа като Феми, което е съкратено от едно от средните имена на боксьора. Цялото му име Антъни Олуафеми Оласени Джошуа

8. Победи олимпийски бегач в предаване на живо по телевизията
Джошуа вече бе световен шампион по бокс, но искаше да покаже, че все още е добър и в леката атлетика. Застава на линията на 100 метра срещу Мо Фара и успява да измине разстоянието за 11.53 секунди

9. Печели златен медал след само пет години в бокса
Боксьорите обикновено започват да тренират в ранна възраст, но Джошуа се захваща с този спорт едва на 18-годишна възраст. Пет години по-късно става олимпийски шампион

10. Притежава тайна черна карта от Нандо
Нандо е изключително популярен ресторант за пилешка храна. И цени скъпите си клиенти. Малка част от тях, само световни знаменитости, притежават тайна черна карта. Един от тях е Джошуа. Други известни са Дейвди Бекъм, Ед Шийрън, Опра Уинфри...