След Мелис Йонузова още две български боксьорки стигнаха 1/4-финалите на Европейското за момичета и девойки, което се провежда в зала „София“.
Елина Георгиева (54 кг) и Аслъхан Мехмедова (64) спечелиха срещите си от следобедната сесия на днешния втори ден от шампионата и продължават борбата за отличията. 

Първа на ринга излезе Елина, която започна плахо срещу Ана Хунджуа (Грузия) и загуби първия рунд. После обаче успя да се съвземе, скъси дистанцията и нанесе повече удари от коравата грузинка, което й донесе успех във втория рунд. В последната част съдиите отчетоха леко предимство за нашето момиче и с това тя спечели мача с 3:2 гласа – 28:29, 29:28, 28:29, 29:28, 29:28.

Веднага след Георгиева на ринга се качи и Аслъхан Мехмедова, която спечели с единодушното решение на съдиите - 5:0 (29:28, 29:28, 29:28, 30:27, 30:27) срещу Клаудиа Будаш (Полша) при 64-килограмовите. Петата от предишното Европейско Мехмедова бе по-класната от двете, атакуваше първа и заслужено накрая триумфира.

Въпреки това обаче личният й треньор Веселин Тодоров и тя самата не бяха доволни от показаното. „Не можа да изпълни указанията, беше напрегната и скована. Накрая не й стигна и въздухът, което го отдавам на притеснението от първата среща. Победата обаче беше важна за нея, тъй като напоследък бе влезнала в серия от загуби. Надявам се, че в следващите срещи ще е по-добре“, заяви Тодоров, баща и треньор на двукратната еврошампионка Еми-Мари Тодорова, която утре ще излезе за първия си мач на това първенство.
 
„Не чувах какво ми казват треньорите и не ми се получи мача, но важното е, че продължавам“, каза и Мехмедова.

Единствена от нашите в следобедната сесия загуба претърпя Християна Недялкова. Тя отстъпи пред полякинята Патрисиа Борис с 0:5 (26:29, 23:29, 27:29, 24:29, 25:29), въпреки че съперничката й получи наказателна точка в третия рунд заради официално предупреждение за нечиста игра. Младата габровка все пак успя да излезе от първоначалния шок, след като още в първия рунд изпазна в нокдаун. 

„Макар че загубих, съм доволна от себе си. В началото ме беше малко страх, заради нейната бързина да не получа някоя сериозна контра, но после играх сравнително добре“, сподели Хринстияна, която тренира от 3 години и сега изигра едва втората си международна среща (първата й е през 2015 г. на турнира „Балкан“).

Срещите на българките бяха изгледани от министъра на спорта Красен Кралев, който сподели задоволството си, че всичките ни момичета играят със сърце. 

Във вечерната сесия от 18 ч. на ринга ще се качат още три българки – Горяна Стоева срещу ирландката Шона Блейни в кат. до 51 кг, Пламена Иванова срещу Кристина Кравченко (Молдова) при 57-килограмовите и Мелис Йонузова срещу рускинята Наталиа Сичугова в 1/4-финална среща в категория до 69 кг.