В училище Конър Макгрегър е бил малтретиран. От чирак на тенекеджия започва неговото бързо израстване до суперзвезда и до голямата битка срещу Флойд Мейуедър.

През април 2013 година Конър Макгрегър се качва в самолет за Швеция. В Стокхолм предстои първият бой на ирландеца в UFC (Ultimate Fighting Championship). На път за летището тогава 24-годишният ирландец осребрява месечния си чек от социалната служба в размер на 188 евро. За последен път в неговия живот. Четири години и четири месеца по-късно Макгрегър е неоспоримата суперзвезда на ММА (Mixed-Martial-Arts).

В мега битката срещу непобедения бивш световен шампион по бокс Флойд Мейуедър (на 27 август в Лас Вегас от 06:00 часа българско време пряко по Мтел Спорт 2) Макгрегър иска да покори нов вид спорт и така окончателно да се превърне в глобален феномен.

Зад него стои едно бързо и почти приказно израстване. Макгрегър е роден в Кръмлин, предградие на ирландската столица Дъблин. Като момче той играе футбол, бил е фен на Манчестър Юнайтед и често тича с екип на „червените дяволи“. Още в ранните си години обаче той трябва да се крие. Макгрегър, който днес се е ангажирал в кампании срещу насилието в училище, си спомня по-късно: „Имах такова лице, което лошите момчета с удоволствие удряха“.

Бързо губи интереса си към футбола. Малкият Конър търси един по-твърд и силов спорт. На 12 години започва да се занимава с бокс. Това между другото е интересно за всички, които искат да представят Макгрегър като абсолютен дебютант преди битката с Мейуедър.

През 2006 година Макгрегър се мести с неговото семейство в друго предградие на Дъблин и започва да се учи за тенекеджия. Той се сприятелява с Том Иган, който по-късно също става боец с UFC. Двамата започват да се интересуват от изкуството на смесените боеве и скоро се превръщат в истински ММА фенове, прелистват списанията за бойни спортове и в продължение на цели нощи гледат боеве на видео.

През февруари 2007 година Макрегър участва в първата си битка, печели и решава да стане професионалист. Това обаче не означава, че с ММА той наистина печели много пари. Без подкрепата на социалната служба и работата му като чирак на тенекеджия той не би могъл да се справи с живота. Тогава Макгрегър взима решение, което ще промени неговия живот. През 2008 година се присъединява към академията на треньора Джон Каванаг. Той е считан тогава за ирландския папа на ММА, разпознава таланта на Макгрегър и шлифова необработения суров диамант. До ден днешен той е треньор на Макгрегър. Впоследствие неговият възпитаник завладява ММА света със скоростта на буря. В по-ниската ММА лига Cage Warriors той е двукратен шампион, като държи едновременно титлите в категория перо и в лека категория.

Президентът на UFC Дана Уайт е впечатлен от него и дава на младия ирландец договор. Следва серия от шест победи в категория перо и през декември 2015 година Макгрегър получава своя голям шанс за титлата, а негов съперник е Жозе Алдо. Бразилецът трябва да потвърди невероятния си баланс - в продължение на десет години не е допускал загуба. Макгрегър прави впечатление със заканите си преди срещата, подигравайки се постоянно на Алдо. Много фенове се надяват тогава старият шампион да затвори голямата ирландска уста на самозванеца. След само 13 секунди обаче Макгрегър поваля Алдо с брутален ляв и печели титлата в категория перо. Той обаче няма интерес да я защитава със следваща битка. Макгрегър иска повече, още една титла в по-горната категория.

Ирландецът предизвиква шампиона в лека категория Рафал дос Аньос. Бразилецът обаче чупи крака си малко преди битката и Макгрегър остава без съперник. Като решение за резервен бой в последния момент се появява лошото момче Нейт Диас, който нанася най-тежката загуба на Макгрегър. Той напълно контролира боя с всепризнатия боец и го поваля на пода. Кадрите обикалят целия свят. Макгрегър трябва да се предаде. Интересът към него и реванша нарастват още повече. На реванша през август 2016 година Макгрегър и Диас представят едно от най-запомнящите се кланета в историята на UFC и реализират най-добрия резултат за платено събитие (Pay-per-View) на организацията за всички времена. Макгрегър триумфира по точки и по-късно завършва плана си да спечели втори шампионски пояс. При първото си UFC събитие в Ню Йорк той нокаутира Еди Алварес, който междувременно е станал носител на титлата в лека категория. Така Конър Макгрегър написва история. То е първият UFC боец, който едновременно държи титлите в две различни категории.

Да пише история изглежда е най-важният стимул на Макгрегър. Затова веднага след този триумф той форсира необикновената боксова битка срещу Майуедър. Без значение как ще завърши това мега събитие, битката при всички случаи ще напише история. И чекът, който Макгрегър след това ще получи, този път може да бъде на стойност 100 милиона долара.

Себастиан МИТАГ, Sport1.de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ