Загубата на непобедения Антъни Джошуа от закръгления мексиканец Анди Руис в битка за титлите на IBF, WBA и WBO през юни определено беше неочаквана. Британецът беше нокаутиран за изненада на всички и единствено загубите на Майк Тайсън от Бъстър Дъглас през 1990 година и на Ленъкс Люис от Хасим Рахман през април 2001 година могат да се сравняват с онова, което изпитаха феновете му.

Люис взе категоричен реванш и прегази съперника през ноември същата година, което се надява да направи сега и Джошуа, докато Тайсън така и не се изправя срещу врага. Връщането на титлите, оказва се, въобще не е толкова лека задача. Статистиката е категорична, а историята не е в полза на златния олимпийски медалист от 2012 година - само 3 от 10 случая на загубил шампион в тежка категория завършват с успех в реванша.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Това, което трябва да интересува Джошуа обаче е двубоят Ленъкс Люис - Хасим Рахман, когато големият фаворит първи губи с технически нокаут в петия рунд (април 2001 година), а след това успява да се справи със съперника в четвъртия. Това е най-близкият случай до този на Джошуа-Руис, когато големият фаворит се сгромолясва срещу пълния аутсайдер, успял да го прати в нокдаун цели четири пъти, преди съдията да спре мача.

Друг случай е този на Мохамед Али и Леон Спинкс, когато легендарният Али за пръв път в кариерата си губи шампионския пояс, но през 1978 година си го връща. Третият е между Ивендър Холифийлд и Джон Руис през 2000 и 2001 година година, когато Руис си връща загубеното, а в последствие двамата имат и трети мач, завършил наравно.

Очаква се в реванша (тази вечер от 23:00 часа по Диема Спорт 2) Джошуа да подходи тактически и да не бъде толкова смел и високомерен в атака, докато Руис най-вероятно ще изчаква съперника и ще дебне удобна възможност да нанесе финален удар. Реваншът определено ще бъде по-равностоен, за което свидетелстват и коефициентите за победа на Джошуа, паднали от 13-1 до 2-1.

Близкият бой може да е проблем за по-бавния Джошуа, който трябва да намери начин да се върне на върха, а увереността определено ще работи в полза на Руис с течение на срещата, освен ако не се самозабрави и е не се открие прекалено.

Въпросите преди срещата  Саудитска Арабия са много, най-важните са - Дали Джошуа ще си върне имиджа на непобедима боксова машина? Как ще повлияе климата и обстановката в Саудитска Арабия на двамата? Ще успее ли Руис да докаже, че победата му в първия мач не е случайност? Ще бъде ли проблем прекалената загуба на тегло от Руис преди реванша?

Любопитен факт преди двубоя е, че редица настоящи боксови звезди, сред който Дионей Уайлдър, Тайсън Фюри и Кубрат Пулев посочват Руис като фаворит, което означава, че на Джошуа няма да му е лесно, ако не покаже най-доброто от себе си. Основните критики към него след първата среща е, че се е представил като атлет, който удря силно, а не като боксьор, който притежава бързина, точен удар, тактика и техника.