Един от най-добрите български боксьори в лека-тежка категория (до 81 кг) на международния турнир "Странджа" Благой Найденов отпадна преди четвъртфиналите в столичната зала "София". Той отстъпи с 1:4 съдийски гласа (28-27, 27-28, 27-28, 27-28, 27-28) на представителя на Швеция Лиридон Нуха.

Всички съдии бяха отсъдили първия рунд в полза на Найденов, но след това само този от Узбекистан бе дал втория на българина, като за третия всички единодушно са определили за по-добър Нуха. И двамата боксьори получиха по една наказателна точка за нечиста игра, а в крайна сметка пасивността на Найденов му коства крайния успех. 

Историята на Нуха е вдъхновяваща. Той пристига в Швеция като много малък и чак на 18-годишна възраст през 2011-а стъпва на боксовия ринг. Целта му е да участва на Олимпийските игри в Токио 2020 и да стане световен шампион до 2024-а. Междувременно е част от отбора на "British Lionhearts" в полупрофесионалните серии на АИБА World Series of Boxing. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

През 2013-а получава инфекция на нерв зад лявото ухо и временно цялата лява половина на тялото му е парализирана. Той все още не може да движи нормално всички мускули от тази част, а през 2014-а чупи ръката си, докато нокаутира опонент на двубой в Дания. 

Оттам следват цели две операции, но най-лошото му се случва през 2016-а - по време на турнир в Малмьо печели два двубоя, въпреки че се чувства отпаднал. Навръщане към вкъщи обаче се налага да бъде откаран в спешното със сърдечен арест, а в болницата получава още цели два. Самият той не помни колко точно пъти сърцето му е спряло, но най-дългият случай е траял няколко минути. Впоследствие Нуха се възстановява, но поради липса на подкрепа от своите близки да продължи с бокса, взима кредити от банки, за да продължи тренировките си и да се подготвя за Олимпиадата. 

Припомняме, че в първия си двубой на "Странджа" 2019 Найденов спечели с 3-2 съдийски гласа срещу коравия украинец Степан Хрекул.