Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов награди с почетни плакети на ММС състезателките по олимпийско карате Александра Стублева и Ивет Горанова за успешните им представяния на големи състезания. 

„Поздравявам ви за медала и спечелените квоти за Токио. При бойните спортове има традиции за спазване на желязна дисциплина и уважение, а вашата федерация има и класически план за подготовка на състезателите, затова неминуемо резултатите са налице“, каза министър Кузманов при награждаването.

Президентът на Българската национална федерация карате Алексей Петров каза, че подготовката за Олимпийските игри не е спирала въпреки пандемията и се провежда съобразно наложените мерки. До стъпването на татамито федерацията има план за подготовката на състезателките, която е започнала още преди две години.
 
На Европейското първенство в Пореч, Хърватия, Александра Стублева  спечели историческо за България сребърно отличие в категория над 68 кг. Във финалната среща българката отстъпи с 0:1 пред Мелтем Акиол Ходжаоглу (Турция). Финалът на Стублева на шампионата е първи в историята на българското олимпийско карате при мъжете и при жените.

Ивет Горанова извоюва квота за Олимпийските игри в Токио, след като спечели квалификацията в Париж, Франция. В категория до 55 кг българската състезателката изигра 9 срещи при голяма конкуренция от почти 60 участнички от цял свят. В срещите от предварителния кръг Горанова записа 5 победи от 6 мача над представители на Косово, Филипините, Бразилия, Испания и Люксембург, които й бяха достатъчни да попадне сред четирите най-добри. Във финалите, които се играха в схема всеки срещу всеки, българката записа победи над Молдир Жангбирбей (Казахстан) и Дорота Банашочик (Полша), като допусна поражение единствено от състезателката на Русия Ана Чернишова. 

За принос към успехите на Александра Стублева и Ивет Горанова министър Кузманов награди с почетни плакети на ММС и треньорите им Николай Цанев и Ангел Ленков.

На срещата със спортния министър присъстваха също Русалин Русалинов – вицепрезидент на Българската национална федерация карате, и генералният секретар  Борис Николов.