Боян Асенов остана с бронзов медал от европейското първенство до 22 години, което се провежда в Румъния. 18-годишният ни национал се изправи на полуфинала в категория до 56 килограма срещу представителя на домакините Роберт Еузеби Житару. Братът на Даниел Асенов превъзхождаше съперника, но съдиите взеха скандалното решение да присъдят победата на румънеца, пращайки го на финал за сметка на българския национал. 

Загубата на Асенов от Житару е по точки, но е изключително криминална и в разрез с приетия феърплей, посочват от сайта uniconbg, където пишат още, че Боян е объркал нечии сметки. Според специалистите братът на БГ Тайсъна е реален победител. "Най-малкият от братя Асенови се би сърцато и смело, но не беше допуснат до финала. Първата индикация, че се готви някаква "брадва" срещу България бе, че този двубой започна по-късно. Програмата бе нарушена със среща от следващата категория и чак след нейния край, организаторите се разпоредиха да излязат Асенов и Житару", разкриват още от сайта. Това допълнително повлия психолигически на родния боец, който предварително си бе осигурил вече бронза заради класирането си в тази фаза. 

Така най-малкият от братя Асенови ще се качи на третото място на почетната стълбичка още при дебюта си на голямо първенство. Преди месец Боян спечели титлата в своята категория от международния турнир „Странджа“.

Не е ясно дали родният щаб ще подаде контестация след скандалната гавра с България, но такава е задължителна. Иначе Боян върви ударно по стъпките на големия си брат Даниел към върховете в бокса. Подкрепян бе днес горещо от българска агитка, съставена от представители на националния отбор на България. Най-гласовит бе именно брат му Даниел, който много се подразни от случката. В 18 часа БГ Тайсъна излиза за своя полуфинал (в категория до 52 км). Изправя се срещу французина Бийал Бенама. Даниел защитава титлата си на европейски шампион до 22 г., като в колекцията си има още три златни отличия от континентални първенства.