Българските боксьори нямаха особено голям късмет на жребия на Олимпийските игри в Париж. Те научиха преди малко пътя, който трябва да преминат, за да стигнат до медалите във френската столица.

При жените Станимира Петрова (54 кг) ще започне третото си участие на олимпийски игри директно от 1/8-финалите, след като бе поставена под №1 в категория до 54 килограма. Многократната ни световна и европейска шампионка ще стартира атака на медалите с победителката от мача между Хуан Хсиао-вен (Тайван) или Бояна Гойкович (Черна гора). Азиатката е действаща световна шампионка и бронзова медалистка от Токио 2020. При успех Станимира ще играе на 1/4-финалите с Дженифър Лихейн (Ирландия) или Чан Юан (Китай).

Светлана Каменова ще дебютира на Олимпийските игри срещу ирландката Микаела Уолш – многократна медалистка от европейски първенства и Европейски игри. Двубоят е от 1/8-финалите, след като родната националка бе поставена под №8 в схемата. При победа европейската вицешампионка и бронзова медалистка от световното първенство ще срещне първата поставена в схемата Лин Ю-тин от Тайван или преминалите през първия етап –Декори (Конго) или Турдибекова (Туркменистан)

Не по-лесно ще бъде и на мъжката част. Радослав Росенов ще открие програмата с българско участие на олимпийския ринг в Париж. 6-кратният ни европейски шампион ще дебютира на най-големия спортен форум още в събота, 27 юли. В категория до 63.5 килограма той ще боксира с Баходур Усмонов (Таджикистан). В случай, че премине това препятствие, дебютантът ни ще срещне първия поставен Уайът Санфорд (Канада). За място на полуфиналите и евентуално медал пък го чака битка с Руслан Абдулаев (Узбекистан) или Мигел Рамирес (Мексико).

Шампионът от Европейските игри Хавиер Ибаниес (57 кг) бе поставен под №2 в основната схема в категорията. Така той почива на старта, а на 1/8-финалите ще се изправи срещу украинеца Айдер Абдураимов. При успех за медал той ще срещне Шудай Харада от Япония или Илмар Гонсалес (Колумбия), като всеки от тях е титулуван и много рутиниран.

Настоящият европейски шампион Рами Киуан (71 кг) започва своето участие с Дамиан Дуркач от Полша. В случай че спечели, ще го чака битка с първия поставен в схемата Шанън Дейви от Австралия за място на четвъртфиналите. Там пък го очаква победителя от Омари Джоунс (САЩ) и Кан Чиа-вей от Тайван.

Националните ни отбори при жените са водени от треньорите Борислав Георгиев и Роман Цветков. Мъжете са водени от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.