Три златни медала спечелиха боксьорите ни на 74-ото издание на турнира Купа "Странджа", след като и при жените България спечели три титли.

За втора поредна година Радослав Росенов спечели титлата в категория до 60 килограма. Във финала 19-годишният боксьор се справи с 4:1 (28:27, 29:26, 28:27, 27:28, 29:26) гласа с Адхамджон Мухидинов от Казахстан.

Битката между двамата беше много атрактивна и зрелищна, а убедителното представяне на Росенов показа, че в момента той е най-добрият в тази категория. Българинът игра с аркада и с травма в лявата ръка, но не спря да тормози с бързината си Мухидинов. Ескиважите на Росенов същи затрудниха много съперника му, като чрез тях той успяваше постоянно да контраатакува казахстанеца.

С победата си Росенов донесе на България трета титла при мъжете и общо шеста след трите при дамите в следобедната сесия. Страната ни ще има и още едно златно отличие, тъй като при 57-килограмовите съперници са националите Уилям Чолов и Рами Киуан.

Хавиер Ибаниес осигури поредния златен медал на България. Олимпийският и световен шампион за младежи не остави шансове на съперника си от Казахстан Оразбек Асилкулов при 57-килограмовите.

Ибаниес се поздрави с убедителна победа, като показа класа и умения, за да откаже противника си. Така той донесе пета титла за България в зала „София“.

Финалите на 74-ото издание на МТ „Странджа“ се радват на изключително голям и знаменит интерес. Сред присъстващите в залата са редица олимпийски шампиони и медалисти, включително Георги Костадинов, Петър Лесов, Тервел Пулев и др.

Специално за турнира пристигна и мениджърът на Олександър Усик – Александър Красюк. Той е в България по покана на президента на БФ Бокс Красимир Инински.

„Много силен турнир. Впечатлен съм. Това не е олимпийски бокс, това е организация на световно ниво, като на голяма професионална галавечер“, каза Красюк

Ясен Радев пък постигна изключително емоционална и много зрелищна победа при 54-килограмовите. Българинът се справи в много тежка битка с представителя на Узбекистан Миразизбек Мирзахалилов и спечели титлата.

Радев преодоля аркада в края на първия рунд, а във втория имаше и един малко по-кризисен момент, когато реферът му отброи нокдаун. Въпреки това българинът продължи да настъпва и да не предава инициативата. В крайна сметка той удържа страхотен успех с 4:1 гласа, вдигайки трибуните в зала „София“ на крака.

„Беше много тежък мач. Узбекистанецът е много класен съперник, но дадох всичко от себе си, за да зарадвам толкова много хора, които бяха дошли да ме подкрепят“, каза след победата Радев.