Федерацията по бокс на Украйна (ФБУ) няма да включва световния шампион в тежка категория Владимир Кличко в отбора за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Олимпийският шампион от 1996 година не криеше желанието си да се боксира в Рио де Жанейро и след това да сложи край на активната си състезателна кариера, но от местната федерация смятат, че не е правилно един професионалист от неговия ранг да се връща на аматьорския ринг.

"Възможността за участие на Кличко в отбора за Олимпиадата никога не е била обсъждана. За съжаление Кличко, не е изпълнил установените изисквания и е пропуснал възможността навреме да информира Асоциацията по бокс на Германия за своето намерение да представя нашата държава на Игрите”, се казва в съобщение на ФБУ до медиите.

38-годишният украинец живее в Хамбург от края на 90-те години и би могъл да се състезава за Германия, но няма гражданство.

"Неговото участие в Рио де Жанейро можеше да бъде много полезно за развитието на аматьорския бокс, но ние трябва да спазваме правилата", коментираха от германската боксова федерация.