Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал никога не е бил лесен за разбиране треньор. Феновете на Манчестър Юнайтед вероятно ще се уверят в това още през следващия сезон. Ван Гаал е мнителен и самоуверен. Той винаги вярва на личната си преценка. Това може да му донесе неприятна загуба или великолепна победа.
 
По време на 1/4-финала с Коста Рика той направи нещо, което много треньори са си мислили да сторят, малцина са дръзвали да го направят по време мач, но никой не го беше правил по време на световно първенство. Ван Гаал смени вратаря си малко преди изпълнението на дузпите на 1/4-финалния двубой между Холандия и Коста Рика на Мондиал 2014.
 
Холандският селекционер извади титуляря Яспер Силесен и пусна в игра Тим Крул. Вратарят на Нюкасъл се оказа сполучлив ход, тъй като спаси две дузпи. Паметливи специалисти в Холандия веднага си спомниха, че това не е първият случай, в който Луис ван Гаал прави подобен ход.
 
През 90-те години, още преди подмладеният му състав на Аякс да направи пробив в Европа и да спечели Шампионската лига, треньорът е правил смяна на вратар за дузпи. Това обаче става само в приятелски турнири. Тогава вместо опитния Стенли Менцо на вратата се появява младият Едвин ван дер Сар.
 
Ръстът на Ван дер Сар му дава предимство при дузпите. Точно това се крие и в решението на Ван Гаал да смени Силесен с Крул срещу Коста Рика. Вратарят на Нюкасъл е висок 193 см, което с пет сантиметра повече от Силесен.
 
Мнозина решиха, че смяната на вратарите е продиктувана от по-добрите умения на Тим Крул при спасяването на дузпи, тъй като Силесен нямал отразени удари от бялата точка. Статистика обаче не е в полза и на Крул, който като играч на Нюкасъл е спасил само 2 от общо 20 дузпи срещу себе си.
 
„Знаех, че имаме повече шанс при дузпите, ако Тим Крул е на вратата. Той е по-дълъг и това му дава по-далечен обхват. Рискът проработи. Горд съм, че предприех тази смяна. Не трябва да има съмнения – Силесен ще е титуляр в следващия мач. Просто за момента Крул беше по-доброто решение“, заяви Ван Гаал след мача.
 
Специалистите вече твърдят, че не смяната на вратаря в такъв момент е повлияло и психически на играчите на Коста Рика. За тях това е бил ясен сигнал, че на вратата ще застане специалист при дузпите, а това е довело до тяхното разколебаване.
 
„Още преди мача помощник треньорът Франс Хук дойде ми каза, че ако се стигне до дузпи, а ние имаме право на смяна, аз ще вляза в игра“, обясни Тим Крул след мача.
 
За този сценарии обаче не е бил уведомен Силесен, който беше крайно изненадан от смяната си. Освен това Крул се справи отлично и не само спаси две от дузпите, но беше близо до отразяването и на останалите три. Вероятно за това помогна и подходът му да говори на противниковите играчи преди изпълненията им.
 
„Повлиях им на психиката. Опитах всичко в името на отбора, като се стремях да не бъда прекалено агресивен. Опитах се да объркам мислите на противниците. Всичко това беше като сбъдната мечта. От дете мечтаех, че ще дойде момент, в който ще направя важно спасяване и ще бъда герой за отбора си“, разкри Тим Крул.