Светът се преклони пред решението на холандския селекционер Луис ван Гаал да замени титулярния вратар Силесен с Тим Крул точно преди дузпите в четвъртфинала с Коста Рика. Резервният страж спаси два от ударите от бялата точка и с резултат 4:3 "лалетата" се класираха за полуфиналите, където ще се изправят срещу Аржентина.

"Луис ван Гениаал!" - тръбят медиите, използвайки игра на думи с името на холандеца.

"Луд, ненормален, но такъв е всеки гений", възхваляват го други.

Изданията се надпреварват да сипят суперлативи за решението на специалиста, а не по-малко ентусиазирани са и феновете на футбола. Те пък заляха социалните мрежи с колажи на Ван Гаал. На един от тях главата на холандеца е сложена на мястото на тази на Исус Христос на статуята в Рио де Жанйеро. Други пък го изобразяват с магическа топка в ръка.

gg.jpg

ghh.jpg

Част от медиите естествено отделят сериозно внимание и на Тим Крул. Самият страж сподели, че е останал като "гръмнат" при решението на Ван Гаал, но холaндските издания твърдят, че той е знаел плана предварително. Селекционерът обаче не е издал намеренията си на Силесен, за да не развали подготовката му, а и не е бил сигурен, че мачът ще стигне до дузпи.

Според част от издания, Тим Крул е изиграл хитро дузпите, като преди всяко изпълнение на костарикацитее сочел към лицата им и викал на испански, за да ги разконцентрира.

"Лудориите на Крул пратиха Холандия напред", пишат много от медиите в Ниската земя.

Вижте разширен репортаж от среща - ТУК!

Пълен запис на дузпите: