Световният вицешампион Холандия се превърна в един от фаворитите за спечелване на титлата от Мондиал 2014 още след първия си мач, но сега има за противник един опасен мексикански отбор на 1/8-финалите.
 
„Лалетата“ ще трябва да се борят не само с играчите на „ацтеките“, но и с климатичните условия във Форталеза. В средата на деня температурите обикновено превишава 30 градуса по Целзий в средата на деня, а двубоят е назначен за ранния следобед местно време.
 
Луис ван Гаал показа, че добре е подбрал има си, въпреки че преди световното първенство имаше наблюдатели, които останаха учудени при избора на определени играчи. В груповата фаза обаче Холандия се показа като един от най-стабилните отбори, спечелвайки и трите си мача (5:1 над Испания, 3:2 над Австралия и 2:0 срещу Чили), с което си гарантира първото място в Група „В“.
 
Преди мача с Мексико Найджъл де Йонг, Дейли Блинд, Ариен Робен и Стефан де Врай треираха отделно от останалите играчи заради леки контузии. Очаква се да са готови да излязат на терена на стадион „Кастелао“. Робин ван Перси се завръща след наказание, но Лирой Фер пропуска мача. Под въпрос е участието на Бруно Мартинс Инди, който има сътресение на мозъка.
 
Мексико показа, че не е отбор за подценяване след победите си над Камерун и Хърватия и равенството срещу Бразилия в Група "А". Двубоят срещу „селесао“ се игра във Форталеза и отборът на Мигел Ерера има известна подготовка за климата в града.
 
Два пъти в историята си Мексико е участвал на 1/4–финалите на световно първенство, но и в двата случая е бил домакин на турнира. В последните пет мондиала „ацтеките“ се препъваха на 1/8-финалната фаза, като началото беше поставено със загубата от България след дузпи на Мондиал'94.
 
Ако статистиката играе някакъв фактор в представянето на отборите, Мексико има шанс да продължи напред, тъй като загуби само два от последните си 11 мача срещу европейски отбори на световни първенства.
 
В състава на Мигел Ерера няма контузени играчи, но Хосе Хуан Васкес е наказан. Неговото място ще бъде заето от 34-годишния ветеран Карлос Салсидо. Селекционерът на тима обяви, че няма да има други промени в състава, който победи Хърватия в последния мач. Това означава, че атаката ще бъде водена от Орибе Пералта и Джовани дос Сантос, а Хавиер Ернандес ще остане резерва.
 


Днес от 19:00 часа
Пряко по БНТ 1 и БНТ 2
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Холандия: Яспер Силесен, Дарил Янмаат, Стефан де Врай, Рон Влаар, Бруно Мартинс Инди, Дейли Блинд, Найджъл де Йонг, Джонатан де Гузман, Уесли Снайдер, Ариен Робен, Робин ван Перси
Контузен: Лирой Фер
Наказани: няма
Мексико: Гилермо Очоа, Мигел Лаюн, Ектор Морено, Рафаел Маркес, Франсиско Родригес, Паул Агилар, Андрес Гуардадо, Карлос Пеня, Ектор Ерера, Джовани дос Сантос, Орибе Пералта
Контузени: няма
Наказан: Хосе Хуан Васкес
2_064.jpg
Град:
Форталеза
Стадион
„Кастелао“
Капацитет:
64 846 места
2_22.jpgСъдия:
Педро Проенса (Португалия)
Асистенти:
Бертино Миранда (Португалия)
и Жозе Триго (Португалия)
Четвърти съдия
Карлос Вера (Еквадор)

ДОСЕГАШНИ СРЕЩИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
26.06.1960, контрола (Мексико Сити)
Мексико – Холандия 3:1
19.04.1961, контрола (Амстердам)
Холандия – Мексико 1:2
24.02.1998, контрола (Маями)
Мексико- Холандия 2:3
25.06.1998, СП (Сент Етиен, Фр)
Мексико – Холандия 2:2
01.06.2006, контрола (Айндховен)
Холандия – Мексико 2:1
26.05.2010, контрола (Фрайбург, Гер)
Мексико – Холандия 1:2
Баланс: 6 мача, 3 победи за Холандия, 1 равенство, 2 победи за Мексико, г.р. 11:11
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Мексико загуби три мача и направи едно равенство в последните си четири двубоя срещу Холандия, като допусна поне по два гола в тези срещи.
* Единствената предишна среща между двата отбора на световно първенство е в груповата фаза на Мондиал'98, когато „ацтеките“ наваксаха два гола пасив за равенството 2:2.
* Мексико отпадна на 1/8-финалите на последните пет световни първенства.
* Холандия спечели девет от последните си 10 мача на планетарни шампионати, като единственото изключение е загубата от Испания на финала на Мондиал 2010.
* Мексико вкара поне един гол в последните си 11 мача срещу европейски отбори на световни първенства, като в тези срещи записа само две загуби (4 победи и 5 равенства)
* Само един европейски отбор е бил отстраняван от представител на КОНКАКАФ в елиминационна фаза на световно първенство след Втората световна война – през 1986 г. Мексико побеждава България с 2:0 на 1/8-финалите
* От 1990 г. насам девет пъти отбори от КОНКАКАФ са достигали до 1/8-финалите, но само един е продължавал напред – САЩ през 2002 г.
* 10 от последните 12 гола на Мексико на световни първенства са били реализирани след почивката. От друга страна Холандия вкара осем от последните си 9 попадения на планетарни шампионати през второто полувреме.
* Холандците са отправили 23 удара към противниковите врати в груповата фаза, повече от всеки друг отбор от Група „В“
* В първите си три мача мексиканците са отправили 28 удара, което е по-малко от всеки друг тим от Група „А“.
* Ариен Робен вкара осем гола в последните си 9 мача за Холандия.
* Робен е участвал в седем гола за „лалетата“ (пет реализирани и две асистенции) в последните си 7 мача на световни първенства
* Робин ван Перси се разписа 21 пъти в последните 25 мача за националния отбор
* Джони Реп (7 гола) е водещият реализатор на Холандия на свеовни първенства. Робен има 6 попадения, а Ван Перси е с 5.