САЩ излиза срещу Гана с намерението за реванш и първа победа над африканския тим. Двубоят между янките и „черните звезди“ от Група „G“ на Мондиал 2014 ще се играе на „Арена дас Дунас“ в Натал в 1 часа след полунош българско време.
 
През 2006 г. Гана победи американците с 2:1 в мач от груповата фаза, като по този начин продължи на 1/8-финалите и елиминира янките. Преди четири години „черните звезди“ отново отстраниха САЩ, но този път с 2:1 след продължения на 1/8-финалите.
 
Този път загубата няма да означава задължително отпадане на един от двата отбора, но от друга страна останалите два тима в групата са Германия и Португалия. Победа пък ще даде шанс на Гана или САЩ шанс да преодолее потока, считан от мнозина за „Групата на смъртта“.
 
Ганайският селекционер Стивън Апия залага на формация 4-2-3-1, а ключовият играч в състава му най-вероятно ще играе като ляв бек. Квадво Асамоа трябваше да бъде плеймейкъра, който липсва на „черните звезди“, но той беше превърнат във халф-бек в клубния си тим Ювентус. Асамоа може да се изяви и като ляво крило, но тази позиция вероятно ще заеме Джордан Айю, вкарал хеттрик срещу Южна Корея. Неговият брат Андре Айю пък ще бъде дясно крило.
 
Кевин-Принс Боатенг ще играе зад нападателя Асамоа Гиан, но той е повече втори нападател, а не плеймейкър. Майкъл Есиен и Съли Мунтари ще играят в халфовата линия и формират солиден дует, но нито един от двамата не е в пика на кариерата си. Джонатан Менса и Джон Бой имат добро партньорство в центъра на отбраната, а като десен бек ще играе Харисън Афул.
 
Селекционерът на САЩ Юрген Клинсман изненадващо остави Лендън Донован извън състава за Мондиал 2014, но още по-сюрпризиращо беше решението му точно преди световното първенство да смени схемата а игра. Той наложи постройка 4-4-1-1 с диамант в средата. Тази схема е рядкост сред отборите на Световното.
 
Тази формация позволява на Майкъл Брадли да няма мното дефанзивни отговорности и да помага на Клинт Демпси при създаването на шансове за нападателя Джоузи Алтидор. Кайл Бекерман най-вероятно ще играе дефанзивен халф, а Алехандро Бадоя и Джърмей Джоунс ще подкрепят Брадли по крилата.
 
Вратарят Тим Хауърд е в основата на защитата, в центъра на която ще бъдат Джеф Камерън и Мат Беслър. Фабиан Джонсън и Дамаркъс Бийзли ще бъдат крайни бранители, въпреки че не са типични бекове и уменията им в защита са поставяни под съмнения.
 
 
 
 
От 1:00 часа
Пряко по БНТ 1 и БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Гана: Адам Квараси, Харисън Афул, Джон Бой, Джонатан Менса, Квадво Асамоа, Майкъл Есиен, Съли Мунтари, Джордан Ойю, Андре Айю, Кевин-Принс Боатенг, Асамоа Гиан
Контузени: няма
Наказани: няма
 
САЩ: Тим Хауърд, Фабиан Джонсън, Мат Беслър, Джеф Камерън, Дамаркъс Бийзли, Кайл Бекерман, Алехандро Бедоя, Джърмейн Джоунс, Майкъл Брадли, Клинт Демпси, Джоузи Алтидор
Контузени: няма
Наказани: няма
 
2_071.jpg
Град:
Натал
Стадион
„Арена дас Дунас“
Капацитет:
42 086 места
2_19.jpgСъдия:
Йонас Ериксон (Швеция)
Асистенти:
Матиас Класениус (Шв) и Даниел Варнмарк (Шв)
Четвърти съдия:
Норберт Хауата (Таити)
 
 
ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
22.06.2006, СП (Нюрнберг, Гер)
Гана – САЩ 2:1
26.06.2010, СП (Рустенбург, ЮАР)
САЩ – Гана 1:2 след прод.
Баланс: 2 мача, 2 победи за Гана, г.р. 4:2

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това е мач № 30 за САЩ на световни първенства и мач № 10 на Гана на планетарни шампионати
* Четири от предишните девет гола на Гана на световни първенства са реализирани срещу САЩ
* САЩ опази вратата си без гол само два пъти в досегашните си 23 мача на планетарни шампионати
* Гана беше най-резултатният тим в квалификациите за Мондиал 2014 в Зона Африка – 25 попадения
* Асамоа Гиан, който вкара победния гол срещу САЩ преди 4 години, има четири попадения и две асистенции на световни първенства. Той беше най-резултатният играч в квалификациите в Африка – 6 гола
* Селекционерът на САЩ Юрген Клинсман води отбор на световно първенство за втори път в кариерата си, след като през 2006 г. изведе Германия до третото място
* Като футболист Клинсман има два гола във вратата на Гана. Това става при победата на Германия с 6:1 в контрола през 1993 г.
* Лендън Донован, който остана извън състава на САЩ за световното първенство, беше голмайсторът на тима в квалификациите за Мондиал 2014 в Зона КОНКАКАФ