Бразилия ликува срещу Колумбия след трудна победа с 2:1 и ще играе 1/2-финал на Световното срещу Германия. В герои за домакина на Мондиал 2014 тази вечер се превърнаха защитниците Тиаго Силва, открил резултата в 7-ата минута, и Давид Луис, който удвои в 69-ата. Сърцатият бранител на Челси блесна с брилянтно изпълнение на пряк свободен удар от около 30 метра, при което не остави шанс на вратаря на Колумбия Давид Оспина.

Почетното попадение за селекцията на Хосе Пекерман вкара Хамес Родригес. Звездата на Колумбия се разписа от дузпа в 79-ата минута, когато Жулио Сезар повали включилият се на смяна Карлос Бака. По този начин съотборникът на Димитър Бербатов в Монако Хамес Родригес приключи страхотното си представяне на Мондиал 2014 с шест попадения и продължава да е едноличен лидер при голмайсторите. Преследващите го Неймар, Лионел Меси и Томас Мюлер имат по 4 гола. Впечатляващото при Родригес е, че успя да се разпише в пет поредни мача на Световно, което са правили само Томас Мюлер (2006 г.) и Жуст Фонтен (1958 г.).

rodrigez.jpg

Играчите на Бразилия и Колумбия изиграха страхотен мач, в който изобилстваха головите положения. Двата отбора се бориха до последно, а в края "Селесао" потрепери доста, но все пак успя да запази крехкия си аванс и да зарадва почитателите си с класирането в Топ 4. Сколари, а и цяла Бразилия обаче едва ли са спокойни за Неймар, който беше изнесен на носилка от терена към съблекалните малко преди последния съдийски сигнал. Звездата беше грубо фаулиран от Хуан Сунига и не можа да завърши мача. Наказан за битката с Германия пък ще бъде авторът на първия гол Тиаго Силва. Бранителят започна с капитанската лента тази вечер и в 7-ата минута попадна в прегръдките на съотборниците си. Тогава Неймар центрира от корнер към далечната греда, където Тиаго Силва беше оставен непокрит и с лекота реализира в опразнената врата, след като Карлос Санчес не му противодейства - 1:0.

Колумбийците можеха да изравнят, но в 22-ата минута Куадрадо не можа да вкара след попадене на Хамес Родригес. До почивката Хълк, Паулиньо И Неймар направиха пропуски за "Селесао" и домакините се оттеглиха при гол аванс.

В началото на втората част Хосе Пекерман замени Ибарбо с Андриан Рамос, търсейки промяна в атака. В началните минути колумбийците опитаха да притиснат бразилците. В 59-ата минута Гуарин обстрелва Жулио Сезар, но неточно. В тези минути домакините продължаваха да отстъпват инициативата на Хамес Родригес и компания. В 64-ата пък Тиаго Силва ядоса Сколари. Капитанът на Бразилия си изпроси жълт картон, като отне топката от стража Оспина и я прати в мрежата му. Заради проявата си Тиаго Силва ще бъде наказан за битката с Германия.

В 66-ата минута Марио Йепес опъна мрежата зад Жулио Сезар, но попадението не беше зачетено, тъй като ветеранът беше в положение на засада.

Малко след това - в 69-ата, Бразилия удвои преднината си. Страхотна бомба от пряк свободен удар на Давид Луис не остави шанс на Оспина, който беше наказан от 30-ина метра - 2:0. След гола домакините продължиха да атакуват. Неймар се хвърли за дузпа, но не я получи, тъй като беше спрян чисто. В 78-ата минута обаче Колумбия получи дузпа. Хамес Родригес изведе резервата Карлос Бака, който беше фаулиран от Жулио Сезар и последва 11-метров наказателен удар. Родригес се нагърби с изпълнението и намали до 1:2, с което върна интригата в мача. Попадението даде криле на колумбийците, които подложиха "Селесао" под напрежение, но гол така и не падна. Малко преди края феновете на "златистите" изтръпнаха, когато видяха Неймар да бъде изнасян на носилка, след като звездата беше посечен от Хуан Сунига.

neynar.jpg

Преследващите шестата си световна титла бразилци вече мислят за битката с Германия, докато Колумбия напуска Мондиал 2014 след достойно представяне.

СХЕМИТЕ НА ИГРА
БРАЗИЛИЯ (4-2-3-1): Сколари не предприе промяна в атака и отново се  довери на четворката Фред, Хълк, Неймар и Оскар. Първият обаче за пореден път разочарова. Хълк също не беше много активен. Майкон пък записа първите си минути на Мондиал 2014, след като попадна сред титулярите, заемайки мястото на Даниел Алвеш на десния бек. Луис Густаво пък пропусна срещата с Колумбия заради наказание. Мястото му в средата на терена зае Фернандиньо, който си партнираше с Паулиньо. Много активни бяха защитниците Тиаго Силва и Давид Луис, които не само вкараха двата гола за "Селесао", а и се отчетоха с добри намеси в отбрана.

КОЛУМБИЯ (4-3-3-1): Треньорът на Колумбия Хосе Пекерман извади Джаксън Мартинес от стартовия състав и се довери в атака на Виктор Ибарбо, който заедно с Хамес Родригес и Хуан Куадрадо партнираха на Теофило Гутиерес. Ибарбо беше неубедителен преди почивката и още в началото на втората част отстъпи място на Адриан Рамос. Активно се включи Карлос Бака, който освежи атаката на колумбийците, както и изработи дузпата, реализирана от Хамес Родригес.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на Давид Луис, с който Бразилия поведе с 2:0. Защитникът на Челси изпълни страхотно прекия свободен удар, наказвайки Давид Оспина с точния си изстрел в 69-ата минута.

СЪДИЯТА
Карлос Веласко Карбайо от Испания се справи перфектно с ръководенето на напечения мач. Реферът правилно отсъди дузпа за Колумбия, тъй като нарушението на Жулио Сезар срещу Карлос Бака беше очевидно. Освен това Карбайо не сгреши и при ситуацията с отменения гол на Марио Йепес. От телевизионните повторение се видя, че ветеранът в състава на Колумбия беше в засада преди да отбележи.

ПО-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК!
ПРОГРАМА ЗА ФАЗАТА НА ЕЛИМИНАЦИИТЕ - ТУК!
 

БРАЗИЛИЯ - КОЛУМБИЯ

2:1
1:0 Тиаго Силва (7)
2:0 Давид Луис (69)
2:1 Хамес Родригес (79-дузпа)

СЪСТАВИ
БРАЗИЛИЯ
12.Жулио Сезар
6.Марсело
4.Давид Луис
3.Тиаго Силва
23.Майкон
5.Фернандиньо
8.Паулиньо
(86 - 18.Eрнанес)
10.Неймар
(88 - 15.Енрике)
11.Оскар
7.Хълк
(83 - 16.Рамирес)
9.Фред
КОЛУМБИЯ
1.Давид Оспина
18.Хуан Сунига
2.Кристиан Сапата
3.Марио Йепес
7.Пабло Амеро
11.Хуан Куадрадо
(80 - 20.Хуан Кинтеро)
6.Карлос Санчес
14.Виктор Ибарбо
(46 - 19.Адриан Рамос)
13.Фреди Гуарин
10.Хамес Родригес
9.Теофило Гитуерес
(70 - 17.Карлос Бака)
Жълти картони: Тиаго Силва,
Жулио Сезар
Жълти картони: Хамес Родригес,
Марио Йепес
2_064.jpgГрад:
Форталеза
Стадион
„Арена Кастелао“
Капацитет:
64 846 места
2_24.jpgСъдия:
Карлос Веласко Карбайо (Испания)
Асистенти:
Роберто Алонсо Фернандес и
Хуан Карлос Хименес (Испания)
Четвърти съдия:
Свейн Овдар Моен (Норвегия)
 

brazil_col.jpg

brazil_col1.jpg

brazil_col_vitrina.jpg

Голът на Тиаго Силва за 1:0 в 7-ата минута:




Голът на Давид Луис за 2:0 в 69-ата минута:




Голът на Хамес Родригес от дузпа в 79-ата минута: