Около 150 милиона лева годишно дават българските граждани за залози по интернет сайтове, показва изследване. В това число влизат онлайн покерът, спортните залагания и казината. Проучването е направено на база разходите на хазартните компании за рекламна дейност у нас. Според данните на Н2 GaMbling Capital зарибените от интернет залозите у нас са поне 130 000, но според някои допускания реалната цифра може всъщност да е в пъти повече - близо 600 000 души. Това означава, че средно един българин залага между 250 и 1200 лева на година в сайтовете с хазартни игри.

Чистата печалба, която сайтовете за залози прибират от българските граждани, се оценява на близо 22 млн. евро или 44 млн. лв. Това означава, че са прибрали всеки трети лев от залозите, пише "Капитал".

Популярността на онлайн игрите продължава да расте. Очаква се през следващата година печалбите им да се увеличат драстично с 68% и да достигнат до 37 млн. евро или 72,5 млн. лв. В същото време фирмите, които предлагат интернет залози, са регистрирани в чужди страни и плащат данъци само там. Така българската държава не прибира нито лев от тази дейност.

Финансовото министерство обаче разработи проект за нов закон за хазарта, който за първи път регламентира и онлайн залаганията. Изискването към операторите е да преместят сървърите си в България и да ги свържат директно да предават данни към Националната агенция за приходите. Така тяхната дейност ще се отчита и облага с данък у нас. Според някои оценки през 2009 г. в сайтовете за хазарт в света са се завъртели 26 млрд. евро. Залагането през нета става масово явление през 2000 г. и оттогава ежегодно отхапва част от пазара от обикновените казина. Очаква се, че сумата на залаганията ще се увеличава глобално с 13% годишно и през 2012 г. ще надхвърли 33 млрд. евро. /БЛИЦ