Черен списък на нелицензираните сайтове за онлайн залагания ще прави Комисията по хазарта и ще го публикува на интернет страницата си, решиха депутатите, като приеха окончателно текстове от новия закон за хазарта. Освен че регламентира онлайн залаганията, проектът увеличава изискванията към хазартните оператори, както и условията за рекламиране.

Дейности по този закон вече ще могат да се организират от търговски дружества, регистрирани у нас или друга страна-членка на ЕС, както и в друга държава, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или в Швейцария. При дискусията по въпроса за черния списък Румен Овчаров от БСП поиска по-скоро той да е позитивен, но Диян Червенкондев от ГЕРБ разясни, че това е европейска практика.

"Не е ли това едно доста безсмислено надбягване с времето? Защото всяка интернет страница в черния списък на другия ден може да бъде пререгистрирана с променено име и възлагаме на комисията надбягване с времето, което е безсмислено. И най-важното - чрез черните списъци и контрола, който ще осъществяваме върху интернет сайтовете и доставчиците, през задната врата отново да контролираме интернет снабдяването в страната и извън нея. Или както се съмняват интернет доставчиците отново да въведем в действие някои от елементите на ACTA", каза пред "Дарик" Румен Овчаров.

Според Диян Червенкондев регламентът за поставяне в черния списък е ясен - всички сайтове, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта, осъществяват незаконна дейност, тоест престъпление по смисъла не само на българското законодателство, но и на европейското.

"Не може интернет доставчиците да знаят кои от всичките страници, които те хостват или са в интернет, осъществяват незаконен хазарт. Това ще им бъде посочено от Държавната комисия по хазарта", каза той.

Сред основните притеснения е възможността да бъде филтриран достъпът до интернет сайтовете, които не са лицензирани от комисията по хазарта, но въпреки това предоставят хазартни услуги. Според правозащитници и граждански организации текстовете биха могли да се ползват за прецедент и след това да станат основание за спиране на достъпа и до различни други сайтове като торентите например. Филтрирането ще става от интернет доставчиците след решение на Държавната комисия по хазарта.

С проекта се забранява пряката реклама на хазартната дейност, както и получаването на нежелани SMS-и от такива игри.