Дефект в системата на ВАР е причината за големия гаф на мача между Локомотив (Пловдив) и Черно море (1:2), което предизвика мощни критики срещу реферите. Домакините откриха резултата, а при ситуацията остана голямо съмнение за засада. Съдиите в буса на ВАР Волен Чинков и Дениз Соколов не пуснаха линии, за да изяснят ситуацията.

Колко виновни са двамата отговорници за системата при спорната ситуация? По информации на „Труд“ причината за гафа е в софтуера на компанията, която доставя услугата ВАР у нас - „Hawk Eye Innovation“. Във въпросния момент поради дефект се изкривяват тотално линиите на засадата. Това напълно и буквално „връзва ръцете“ на съдиите в буса на ВАР.

По протокол те нямат право да реагират. Една от въпросителните е: „Не може ли да бъде отменено попадението на принципа на „простото око“? Отговорът е отрицателен. Причината е, че по правилата на ФИФА и УЕФА решение на терена може да се промени само при ясни и категорични доказателства от ВАР. Когато става въпрос за засада е необходима ясно изразена линия, доказваща наличието на сериозна груба грешка. При липса на такова отговорниците за системата се задължават да потвърдят решението на терена. Така вината не може да хвърлена върху Чинков и Соколов за случилото се, тъй като такива са изричните разпоредби.

Очаква се съвсем скоро „Hawk Eye Innovation“ да излезе с официално становище по случай софтуерния проблем.

Черно море днес използва профила си във „Фейсбук“, за да изрази недоволството си заради зачетения гол въпреки очевидната засада. Веднага след двубоя бившият спортен министър и президент на Черно море Красен Кралев също изригна в социалната мрежа.