Халфът на ЦСКА Амос Юга даде интервю пред клубната телевизия и говори за предстоящите мачове с Базел в плейофната фаза на Лигата на конференциите, за работата си с новия старши треньор Саша Илич и за най-трудното нещо във футбола - интелекта.

Юга е един от шестимата футболисти на „червените“, които са останали от онзи състав, който надви Базел на „Санкт Якоб Парк“ през есента на 2020 г., за да влезе в групите на Лига Европа. Днес Юга си спомня с радост за онзи мач и с надежда поглежда към следващия сблъсък с швейцарския тим.

„Радостта след победата. Всички бяхме много щастливи. Точно бях пристигнал от предишния ми клуб, предишншят сезон не беше лесен за мен и два месеца, след като дойдох, вече бях в груповата фаза на Лига Европа. Бях страшно щастлив. Спомням си видеото от съблекалнята, всички бяхме радостни. А след като се прибрахме в София, феновете ни чакаха на летището. Беше великолепно“, спомни си той предишния сблъсък с Базел.

Той говори за промяната, настъпила в ЦСКА през лятото: „Последните месеци бяха трудни. Дори краят на миналия сезон със загубения финал, последният мач, целият втори полусезон не беше добър. Но сега имаме нов треньор, нов отбор. Имаме нова нагласа. Мисля, че този сезон, дори и когато не играем добре, ще показваме борбеност и дух. Ако сте гледали първите ни мачове, може и да не сме играли добре, но се борим и си личи нашият манталитет. Всички се движим заедно, като едно цяло сме. Трябва да съхраним това“-

Юга коментира и новия треньор на тима Саша Илич: „Този треньор има характер на победител. Дори и на тренировка, той иска да побеждава. Като играем игра с голове, той иска винаги да печели. Тази своя нагласа той пренася върху нас. Това може да се види на терена. Най-трудното във футбола е футболният интелект. Може да имаш скорост, техника, но най-важен е интелектът. Да усещаш футбола. Да, треньорът ще ти даде тактиката, ще имаш план, но играта се промения всеки път, всяка ситуация е различна, така че трябва да се ориентираш, да усещаш, да знаеш къде е твоят противник. Не може да разчиташ само на качествата си, трябва да знаеш и слабостите на опонента и да атакуваш тях. Ако искаш да спечелиш, трябва да знаеш слабостите на противника. Когато бях малък и гледах футбол, ми правеха впечатление техниката на играчите, трикчетата. А сега, когато гледам футбол, не гледам на играта като дете. Сега гледам като треньор. Ако единият отбор вкара, не ме интересува дали голът е красив – не. Интересува ме защо е отбелязал, какво движение са направили и защо противникът го е допуснал“.

„Новият треньор вярва в мен. Той ме предизвиква, като ми казва, че съм един от лидерите в отбора, че трябва да имам повече отговорности. А това за мен е напрежение в положителен смисъл и аз съм щастлив да поема тази отговорност. Тук съм от три години. На почти 30 години съм, имам по-голям опит от повечето играчи. Ние сме млад отбор, така че е наша работа – на мен, на Юрген, на Бусато, да помогнем на отбора“, каза той по повод състава на ЦСКА.

„Това е плейоф. Имаме два мача и знаем, че половината сезон зависи от тези мачове. Когато подписах с ЦСКА, дойдох за това. Последните два сезона играхме в Европа, надявам се, че и този път ще е така. Базел имат друг отбор, ние имаме друг отбор, сега ще играем два мача, така че ще бъде напълно различно. Честно карано, изобщо няма нужда да мотивираме отбора, защото когато играеш срещу Базел, когато играеш плейоф, нямаш нужда от допълнителна мотивация. Достатъчно мотивиран си. Трябва да спечелим. Това е. Трябва да спечелим. Не ни интересува дали ще е с 1:0, 3:2, не ме интересува дали играем красиво, или не. Най-важното е да победим и да се класираме за груповата фаза. Когато последните два сезона си спечелил в плейофите, си по-уверен. Разбила се, че има напрежение, но отново – в положителен смисъл. Просто трябва да бъдем уверени. Да, трябва да внимаваме с отбора на Базел, но трябва и да вярваме в себе си и да влезем 100% в мача“, каза още Юга.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа