Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

В цялата си история на европейската сцена ЦСКА за първи път постигна... Пирова победа. Пирова, защото бяха дадени много жертви след драматичния реванш в Латвия срещу Рига.

Първо, Тиаго Родригес беше изгонен за втори жълт картон. Впоследствие Луис Енрике счупи ключица и е аут за дълъг период от време. След края на дузпите пък Николай Бодуров и Кристиан Малинов получиха червени картони заради екшъна и юмруците, които се раздаваха на терена.

Това са четирима основни играчи, които със сигурност пропускат мачовете от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу Адмира Вакер.

Няма да прибързваме с оценки и анализи за играта на ЦСКА и най-вече за качествата на треньора Нестор Ел Маестро. По стара традиция първите задълбочени анализи се правят 100 дни след встъпването в длъжност. Изминали са само два мача на сърбина, в които „червените” бяха без централен нападател, селекцията не е завършена, а новите е невъзможно за такъв кратък момент да се адаптират и да паснат в отбора. 

Но ще си позволим да отправим една забележка към младия треньор.  

Неприятното е, че срещу австрийците само след една седмица ЦСКА ще бъде куц и осакатен. Такъв, какъвто никога не е бил. За което вина има Ел Маестро. Защо ли?

На първо място треньорът трябва да бъде психолог, думата му да тежи в съблекалнята, въвеждайки ред и дисциплина. За което не е необходимо да изминат 100 дни. Не може да позволиш на играчите си да се държат високомерно, просейки си по безумен начин картони. Погледне само: Тиаго получи първия си жълт картон заради оспорване на съдийско решение, а в 75-ата минута го изгониха. Новият капитан Бодуров и Малинов се сбиха с футболисти на Рига след края на мача. Десподов си изработи жълт картон досущ като португалеца – взе да се репчи да страничния рефер, а след това съдията му спести изгонването за нарушение и поредно недоволство от отсъждането на главния съдия.

Хубавото при Кирил е, че изкупи греха си за пропуснатата дузпа в редовното време и хладнокръвно отбеляза решителната, измъкнала ЦСКА от латвийския пъкъл.

Това обаче са три червени картона вследствие на чутовна глупост, вследствие на липсва на всякаква дисциплина. Тук, ако отговорността не е на треньора, макар и нов да е той, на кого е? Ама футболистите били също виновни. Да, така е. И вероятно ще ги видим пак с остригани глави (бъдете сигурни - вътрешни наказания ще има). Но наставникът е този, който трябва да дърпа юздите в съблекалнята. Иначе, като ги изпуснеш, отиде конят в реката...

И още нещо. След мача сърбинът обяви, че Рига не е селски отбор. Ще бъде доста любопитно обаче, ако латвийците си спретнат една контрола с Вадуц. Победителят, бъдете сигурни, никак няма да е известен предварително...

Спираме дотук и оставяме Нестор Йевтич, както е истинското му име, на спокойствие. И се надяваме той да докаже на футболната общественост в България, че е млад и амбициозен специалист не само на... лист. И че няма от Ел Маестро да се превърне в Ел Чирако. 
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019