С трансфера си във ФК Далас Антон Недялков стана петият българин, който ще играе в МЛС. Най-известният наш сънародник, подвизавал се в най-силното футболно първенство на САЩ е Христо Стоичков, който носи екипите на Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед в периода 2000-03 г.

Един от останалите трима е Калин Банков, който играе в МЛС за Тампа Бей Мютини (клубът престава да съществува през 2001 година). Банков има и един мач за Чикаго Файър, но той не е за първенството, а за „Ламар Хънт Ю Ес Оупън Къп“ - турнир с участието на отбори от МЛС, НАСЛ (Сокър лигата на Северна Америка) и ЮСЛ (Обединената сокър лига). През 2000 година Христо Стоичков спечели този трофей с Чиксаго Файър.

Част от МЛС е бил още Стефан Димитров (Чикаго Файър), който е играл и в по-долни дивизии на САЩ за Ню Йорк Панкирптън-Фрийдъмс, Бруклин Найтс, Ню Йорк Космос и Форт Лодърдейл Страйкърс. Галин Иванов, който в момента е помощник-треньор на Ради Здравков във втория отбор на Лудогорец, пък носи екипа на Ди Си Юнайтед в МЛС през 2003 г.

В момента в САЩ играят двама българи. Това са бившият младежки национал Вилиян Бижев и бившият нападател на Ботев (Пловдив), Левски, Славия и Локомотив (София) Георги Христов. Бижев, който мина през школата на Ливърпул, а у нас игра за „белите“ и Черно море, в момента е собственост на втория отбор на Портланд Тимбърс от ЮСЛ, но през тази година игра под наем в същото първенство за Сакраменто Рипаблик. Христов пък вече четвърта година носи екипа на Тампа Бей Роудис от ЮСЛ.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

БЪЛГАРИТЕ В МЛС
КАЛИН БАНКОВ
Тампа Бей Мютини
Период: 2000-01 г.
19 мача, 1 гол, 1 асистенция
СТЕФАН ДИМИТРОВ
Чикаго Файър
Период: 2009-10 г.
12 мача
ГАЛИН ИВАНОВ
Ди Си Юнайтед
Период: 2003 г.
25 мача, 1 гол, 1 асистенция
ХРИСТО СТОИЧКОВ
Чикаго Файър
Период: 2000-02 г.
64 мача, 17 гола, 20 асистенции
ХРИСТО СТОИЧКОВ
Ди Си Юнайтед
Период: 2003 г.
23 мача, 5 гола, 5 асистенции

* Подреждането е по азбучен ред на фамилните имена на футболистите.