Представителят на германската фирма „Спортфайв“ Щефан Хилер даде пресконференция относно строежа на новия стадион на ЦСКА. Той успокои всички екологични организации, че изграждането на съоръжението няма да засегне целостта на парк „Борисова градина“. Съоръжението ще е с капацитет между 15 000-18 000 места и от 2025 г. "армейците" вече трябва да играят домакинските си мачове на новия стадион.

„Това, което сме научили в Германия, не означава, че работи на други места. Трябва да създадем продукт, който работи в България. Затова искаме да споделим нашия опит от Будапеща и стадиона на Ференцварош. Ще се опитваме да постигнем същите неща в София. Стадион се използва за мачове по-малко от 30 дни. Целта не е да се използва съоръжението само за футбол, а и за други инициативи във всичките 330 дни, свободни от мачове. Стадионът е важен за женския и детско-юношеския футбол.“, заяви Хилер.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„На-важното е да промотираме не само стадиона, но и всички събития, в района около съоръжението. Надяваме се да можем да работим с националния отбор за нашия стадион. Да има концерти. Надяваме се да работим с много организации и корпоративни клиенти за други културни събития. В Будапеща има около 200 събития на година. Разбирам, че има затруднения заради околния парк, но ще се вместим във всички ограничения. Целта да е създадем допълнителни неща, които обаче ще бъдат изцяло с облагородяване на парка, а не да му навредим. Самата зеленина е важна за нас и можем да гарантираме, че няма на нарушим целостта на парка. Дори може да върнем 10 000 кв. метра обратно на парка“, допълни човекът на германската фирма.

"Феновете ще бъдат много по-близо до самия терен. Целта ни е да направим преживяването на феновете много по-интересно. Разговаряме за капацитет между 15 и 18 хиляди. Можем да добавим допълнителни паркоместа. Идеята е да дадем 10 000 м2 обратно на парка, защото го обичаме. Имаме фензона, кафе. След това ниво 1 с офиси, ниво 2 - хоспиталити. Целият стадион ще е с покрив. Ще се вместим в това, което ни е дадено като обем. Ще има подземен паркинг. Ако се наложи допълнителен паркинг, който да е отвън, той ще е екологично създаден паркинг. Собственици на проекта ще са ММС и ЦСКА. За построяването на това съоръжение ще ни бъде нужна подкрепата на всички участници. Заедно със собствениците ще менажираме този проект от началото за срок от 30 години", призна Щефан Хилер.

"Когато строиш нов стадион, трябва да си сигурен, че няма да бъде прекалено голям. Ако капацитетът е твърде голям и през повечето време стадионът е полупразен, това не е добра атмосфера. Освен това, има твърде голям разход и много малък приход. 15 хиляди капацитет отговоря на изискването на УЕФА за международни мачове. Целта ни е стадионът винаги да е разпродаван напълно. Ако всичко се движи по позитивен начин, можем да увеличим на 18 хиляди. Всяка инвестиция в стадион с голям капацитет изисква много сериозна сума за поддръжка. Идеята е да има възвръщаемост и да се инвестира в състава, за да се бори клубът за максимално добри постижения на терена. Някои клубове искат да имат прекалено големи стадиони, без да могат да ги пълнят и без да оправдават с представянията на отбора на терена“, изясни германецът.

„Официално започваме на 1 юли. Първо ще има проучване и вадене на различна документация относно строежа. Надяваме се до края на годината да получим последните технически документи, които ще ни дадат правото на строеж. От 1 април 2023 г. започваме, а до края на 2024-а трябва да е готов. От 2025 г. ЦСКА трябва да домакинства на новия си стадион, който ще е най-модерният в България", уточниха от "Спортфайв".

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2022