Трикратната европейска шампионка при жените и втора на Мондиал 2018 Биляна Дудова не успя при завръщането си на тепиха след 5-месечна пауза.

Нашето момиче загуби от китайската дебютантка Ки Жанг с 3:4 при 59-килограмовите на Световното до 23 г. в Будапеща (Унгария). На четвъртфиналите азиатката падна от японката Юмека Танабе с 0:7. Така българското участие приключи.

През април Дудова спечели третата си европейска титла, именно в категория до 59 кг. Но месец по-късно претърпя инцидент, самонарани се в момент на афект. През септември тя пропусна и първата олимпийска квалификация. Все пак догодина предстоят още две пресявки за Игрите в Токио 2020 - в Будапеща от 19 до 22 март и в София от 30 април до 3 май.

Другата ни представителка при жените все още запазва шансове да продължи на репешажите. Фатме Мандева (50 кг) стартира с технически туш срещу румънката Анна Крол - 10:0. Но на четвъртфиналите и тя не успя да се справи с китайското препятствие. Фатме загуби от Фенг Зиги с 0:10 за 1,22 мин. Ако противничката й стигне финал, Мандева ще продължи утре в репешажите.

Полуфиналните срещи започват днес - от 18:15 часа българско време.

На Мондиала при жените България е представена само от две състезателки - Фатме Мандева и Биляна Дудова.

В петък започва надпреварата в класическия стил, където ще излязат шестима наши състезатели. В свободния националите не успяха да стигнат до стълбичката.