Българският алпинист Атанас Скатов изкачи връх Чо Ою (8188 метра) без употребата на допълнителен кислород и без помощта на шерпи. Той е първият българин, направил подобно и изкачване, както и първият веган в света с такова постижение.

След като се катери в продължение на 13 часа без храна и вода, а и не спа два дни, изтощеният Скатов публикува на страницата си във „Фейсбук“.

“Много съм изморен, не съм спал 2 нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм, но се радвам, че успях! Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Скатов.

Скатов пристигна в базовия лагер под върха на 22 април. Четири дни по-късно се изкачи до лагер 1 (6400 метра). На 4 май вече беше в лагер 2 (7150 м.) и в лагер 3 на 12 май. На 13 май сутринта той започна успешната атака на Чо Ою. Междувременно българският алпинист успя да се върне до един от лагерите по трасето.