Председателят на Туристическо дружество „Приста“ от Русе Сашо Попов взе отношение по темата за смъртта на своя приятел Иван Томов на слизане от връх Лхотце. Според него причината не е изкачването на осемхилядника без кислород, а сложен медицински проблем.

Вече беше обявено, че Томов е атакувал върха, въпреки че не е бил напълно излекуван от заболяване, заради което дни по-рано е кашлял неудържимо и кашлял кръв. Попов призна, че туристическото дружество няколко часа е криело информацията за смъртта на Томов, тъй като се надявали на грешка в информацията от Хималаите.

„Още сме в шок, още не можем да повярваме. За Иван се казват хубави неща, на всички ни е мъчно. Освен добър приятел и човек, загубихме и голям алпинист“, коментира Попов.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Изкачващите Хималаите обикновено оставят телефон за връзка и през него ни се обадиха, че има лоша информация за Иван. Няколко часа си затраяхме, да не би да е грешка, но само след 2-4 часа информацията се потвърди“, разкри шефът на Туристическо дружество „Приста“.

„Той имаше много силна физика и психика, бързо преодоляваше препятствията. Организмът му имаше свръхпоносимост към височините. Иван многократно е казвал, че отивайки с кислород, смъква около 2000 метра от височината. Това не е етично, но е въпрос на оцеляване. Алпийската етика изисква постиженията да се правят без кислород. Иван беше от това поколение български алпинисти, което трябваше да докаже“, че алпинизмът ни е равностоен на световния, каза още Сашо Попов.