Първият ултрамаратон с маршрут от Черно до Адриатическо море ще се проведе в началото на месец май, воден от Краси Георгиев. Опитният ултрамаратонец през годините се утвърди като нечовек, който впечатлява с постиженията си в тежки състезания. Краси обича да се предизвиква и в същото време да помага на нуждаещи се хора.

Сега той скача смело в поредното си начинание - Коридор №8. Целта на мащабното спортно събитие е да обедини активните хора от България, Северна Македония и Албания под мотото #Свързаност. По този начин се насърчава общуването между гражданите на трите съседни държави, развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса. Маршрутът е дълъг над 1200 км (от Бургас до Дуръс) и включва над 20 града в трите страни. Паралелно с това ще се провеждат много съпътстващи събития, ще има и отразяване на живо, благодарение на Wness TV.

Ултрамаратонецът и мотиватор Краси Георгиев призовава всички спортни ентусиасти и професионалисти да се присъединят към инициативата. „Нямам търпение да започна да бягам с новата ми кауза - Коридор №8. Ако аз мога с тялото и мускулите си да изтичам разстоянието от Черно до Адриатическо море, то не виждам оправдание за управниците да не завършат инфраструктурата по трасето, която да направи възможно общуването и да улесни комуникацията между гражданите на трите съседни държави. В нашите три земи вероятно ядем същите неща, смеем се на същите вицове, имаме същите кусури, но не го знаем, защото не можем да надникнем при съседа. Сега искам да го променя - най-малкото за да можем и да ходим на същото море – Адриатическото. За мен това е огромно предизвикателство", коментира ултрамаратонецът.

"Знам, че ще бъде много тежко, че ще трябва да се подготвя много добре, но ви уверявам, че си заслужава. Ще дам всичко от себе си, за да успея и в това начинание. Ще се радвам да има повече хора по трасето, за да бягаме заедно", добави Краси Георгиев пред БЛИЦ СПОРТ.

Събитието, което е под надслов #Свързаност, се организира по идея на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев в унисон с политиката на Европейския съюз към Западните Балкани за повече свързаност на инфраструктури, икономики и хора и ще се проведе под егидата на министър-председателите на трите държави – Бойко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама.

Паневропейският коридор №8 е транспортен коридор, който свързва Адриатическо с Черно море, преминавайки през Тирана, Скопие и София. Завършеността на неговата железопътна и пътна инфраструктура ще гарантира икономическия ръст, развитието на бизнеса, туризма, спорта, както и просперитета на гражданите в Албания, Северна Македония и България, а и в региона на Югоизточна Европа.