Носителят на осем медала от европейски първенства по биатлон при мъжете Красимир Анев получи за пети път наградите за спортист на месеца – традиционната златна значка и ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд за двама. Състезателят, който извоюва сребърен и бронзов медал в надпреварата на Стария континент в Италия през януари, беше избран за номер едно от 16 спортни редакции в анкетата на Пресклуб "България". С 4 гласа втори е сноубордистът Радослав Янков, който записа второ и четвърто място за Световната купа.

"След Олимпийските игри европейските първенства са вторият ни приоритет", каза на брифинга личният треньор на Краси Анев Георги Фъртунов. Той подчерта, че на състезанието в Италия неговият възпитаник е постигнал 100% успеваемост. За двамата най-щастливото европейско първенство досега е миналата година, когато биатлонистът от Самоков доказа класата си болен на антибиотична терапия и се пребори за два медала. 

"Представянето на Краси на Олимпийските игри в Пьонгчанг не е провал", заявиха категорично наставникът и представителката на родната федерация Надежда Алексиева. 
На Олимпиадата Анев се класира 37-и с спринта на 10 км, 45-и в преследването на 12.5 км, 25-и в индивидуалната дисциплина на 20 км, 17-и със смесената щафета и 16-и с мъжката щафета на България.

Състезателят има резлутати в стрелбата от легнал близо до 100-те процента, сочат данните, които Фъртунов подробно коментира. Провал е за биатлонисти като Андрей Расторгуев от Латвия, който е европейски шампион, разполага с бюджет от 120 хиляди евро, а в Пьонгчанг има 24-о, 28-мо, 59-о и 12-о място.

Краси е доказал в редица стартове, че е част от световния елит. Проблемът са единствено ските – българинът не може да се снабди с най-качествените артикули, дори когато иска да си ги купи със собствени пари и въпреки че по договор му се полага, защото е в Топ 30 на света. Анев разказа, как представителят на "Фишер" Майкъл Гросегер непрекъснато намира начин да му отказва и така да го лишава от възможността да разкрие максимума от потенциала си. 

Надежда Алексиева също потвърди, че федерацията не получава ски екстра качество, а върнати от други състезатели. Фъртунов е категоричен, че Краси трябва да смени марката, за да има първокачествени ски. Нещо повече – преди да стартира в Пьонгчанг, ските му са тествани от най-добрия български ваксмайстор Александър Младенов и се оказва, че новите чифтове вървят по-лошо от старите. "БФ Биатлон ще направи всичко възможно, за да подкрепи състезателя", заяви Алексиева.

"Продължаваме да повтаряме грешките си, което е недопустимо. Човек би трябвало да се учи от грешките си, а ние за пореден път не го направихме, което се надявам в бъдеще, след което се постараем да го анализираме, да се постараем да не допускаме повече такива грешки, за да не се стига до такива резултати, каквито показах на Олимпиадата. Нито за Ванкувър, нито за Сочи съм имал по-големи цели и очаквания. Тогава съм бил по-млад и зелен, а сега вече знаех, че съм подготвен за един по-добър резултат, което може би ми натежа", обясни Анев. 

Той разкри, че за преследването в Пьонгчанг е взел ските на словака Яков Фак и това веднага се е отразила на бягането му, като е свалил над 1 минута от времето си. "На спринт на 10 километра съм на 1:44, на следващия ден на по-дългата дисциплина, аз да не съм факир, за да сваля 1 минута. Взех на Фак ските и веднага ми се подобри постижението, което е абсолютен факт. Представителя на "Фишер" цяла година го гоня. От октомври съм започнал контактите с него, откакто ми даде ските, за още три-четири чифта, които си ги купувам лично аз, с мои пари, спестени от заплати. Този човек дори не пожела да ми продаде ски. За мен това е абсолютно необяснимо, защото съм му атлет в Топ 30 в общото класиране за Световната купа. Последните две години бягах със ски от 2015-та, но тези ски си имат живот. Най-добрите ми ски вече спряха да вървят и тази година спряха и постиженията. Добре, че беше Европейското първенство да си направя добри постижения", коментира Анев.

"Нищо не свършва с тази Олимпиада. Продължаваме да работим. Знам, че без подкрепата на спортното министерство не можем нищо да направим, така че ще работим с каквото разполагаме", каза биатлонистът.

До края на сезона на Анев предстои още участие в три старта за Световната купа и на Световно военно първенство.