„В България се плащат най-високите данъци за хазарт“ – убедени са собствениците на компанията ефбет Боян и Цветомир Найденови. „Никъде няма такива налози в този сектор – нито в ЕС, нито в САЩ“ – твърдят бизнесмените, известни още като Цеките. Но според тях това е добре. Вижте защо.

Боян Найденов и Цветомир Найденов вярват, че конкуренцията стабилизира бизнес нишата

Според братя Найденови именно високите налози и стриктните правила в хазартната сфера елиминират нелоялните играчи на пазара. Това, разбира се, важи, ако законовите изисквания се спазват. Ето защо е нужен прозрачен контрол и елиминиране на условията за лобизъм.

Конкуренцията, според Цеките, е движещата сила на всеки бизнес. В България в момента оперират доста български и чуждестранни брандове, които основно са концентрирани в сферите на онлайн бетинга и наземните казина.

Що се отнася до лотарийните игри, там доскоро е имало абсолютен частен монопол. Единствените фирми, на които е бил издаден лиценз за организиране на лотарии през последните години, са били собственост на Васил Божков. На негови фирми са били дадени и правата за техническо обслужване на държавното тото – другият оторизиран за провеждане на този тип игри. Тоест, той изцяло е контролирал сектора. Според Боян и Цветомир Найденови подобна ситуация е в ущърб на сферата като цяло и промяната в закона за хазарта, овластяващи само държавата да организира моментни лотарии, е положителна. „Държавният монопол е по-добър от частния“ – категорични са Цеките.

Според собствениците на ефбет обаче най-добрият принцип, който регулира хазарта, е пазарният. Важно е да са създадени оптимални условия и законова рамка. Конкуренцията трябва да е факторът, който стимулира развитието на компаниите. Опитът на братя Найденови показва, че именно така се постигат най-добрите резултати. Тяхната компания винаги търси нови начини за развитие. През тази година планира пускането на пазара на онлайн платформа от напълно нов тип, която се очаква да бъде конкурентна не само на българския, но и на световния пазар. Наред с това предстои откриването на нови игрални зали в различни градове, както и стартиране на хазартни платформи efbet в Италия, Испания и Сърбия.

Как конкуренцията ще помогне на българската икономика

Данъците от коректните фирми в сферата на хазарта формират доста сериозен приход за държавата, а ефбет е сред най-сериозните платци. През миналата година приходите от хазарт са над 230 милиона лева. Плащанията са от няколко типа налози.

* Лицензионни такси. При кандидатстване за лиценз за различните хазартни дейности се плащат такси между 7500 и 40 000 лв.

* Таксите за социално отговорно поведение. Твърда сума между 10 000 лв. И 50 000 лв., която всеки оператор плаща веднъж годишно.

* Данъци. За наземните игрални зали на всяко тримесечие се плаща твърда сума за всеки елемент от игралното оборудване. За спортните залози и за онлайн залозите на казино игри пък всеки месец се удържат 15% от стойността оборота.

* Спонсорства. С приноса към държавния бюджет не се изчерпва добавената стойност на хазартните брандове. Много от тях спонсорират българския спорт. Ефбет е най-големият частен спонсор у нас. Компанията на Цеките отделя годишно 25 млн. за финансиране на над 150 отбори, федерации и първенства в България. С това най-големият роден онлайн букмейкър се превръща в сериозен фактор за повишаване качеството на родния футбол и спорт като цяло.