Новакът във Формула 1 Браун GP взе двойна победа още в първия старт за сезона, след като Дженсън Бътън спечели Гран При на Австралия, а неговият съотборник Рубенс Барикело грабна второто място. Британецът поведе още от старта на състезанието и не изпусна победата до самия край. Това бе втора победа в неговата кариера във Формула 1.

Три обиколки преди финала при едно изпреварване Роберт Кубица закачи болида на Себастиан Фетел и двамата отпаднаха, въпреки че германският пилот на Ред Бул продължи да се движи на три колела и без предно крило. По този начин те загубиха сигурни позиции на подиума, тъй като бяха в челната тройка. Състезанието завърши, водено от кола за сигурност, която излезе заради инцидента между поляка и германеца.

От катастрофата се възползваха останалите пилоти и най-вече Барикело, който излезе на второ място. Бразилецът бе втори на стартовата решетка, но се забави и допусна да бъде изпреварен от Фетел, Кубица, Маса и Райконен.

Третото място в състезанието остана за Ярно Трули с болид на Тойота, като това бе невероятен успех за тима, чиито два болида стартираха от последна редица заради нелигитимен компонент на задните крила на колите.

Световният шампион Люис Хамилтън взе четвъртото място, въпреки проблемите от вчерашната квалификация, които го върнаха до последните места в стартовата решетка. В зоната на точките влязоха още Тимо Глок, Фернандо Алонсо, Нико Розберг и дебютантът Себастиан Буеми. Двамата пилоти на Ферари Фелипе Маса и Кими Райконен отпаднаха в течение на състезанието./БЛИЦ

КЛАСИРАНЕ СЛЕД ГРАН ПРИ НА АВСТРАЛИЯ
1.Дженсън БЪТЪН (Браун GP) 1 час 34:15.784 минути
2.Рубенс БАРИКЕЛО (Браун GP) + 0.807 секунди
3.Ярно ТРУЛИ (Тойота) + 1.604
4.Люис ХАМИЛТЪН (Макларън Мерцедес) + 2.914
5.Тимо ГЛОК (Тойота) + 4.435
6.Фернандо АЛОНСО (Рено) + 4.879
7.Нико РОЗБЕРГ (Уилямс) + 5.722
8.Себастиан БУЕМИ (Торо Росо) + 6.004
9.Себастиан БУРДЕ (Торо Росо) + 6.298
10.Адриан СУТИЛ (Форс Индия) + 6.335
11.Ник ХАЙДФЕЛД (БМВ Заубер) + 7.085
12.Джанкарло ФИЗИКЕЛА (Форс Индия) + 7.374
13.Марк УЕБЪР (Ред Бул) + 1 обиколка
14.Себастиан ФЕТЕЛ (Ред Бул) + 2 обиколки
15.Роберт КУБИЦА (БМВ Заубер) + 3 обиколки
16.Кими РАЙКОНЕН (Ферари) + 3 обиколки
 
ОТПАДНАЛИ ПИЛОТИ
Фелипе МАСА (Ферари) на 46 обиколка
Нелсиньо ПИКЕТ (Рено) на 25 обиколка
Казуки НАКАДЖИМА (Уилямс) на 18 обиколка
Хейки КОВАЛАЙНЕН (Макларън Мерцедес) на 1 обиколка